Автор
Люблена Папазова

На охлюви и вино верде в Португалия

От година на година Португалия се превръща във все по-желана туристическа дестинация, а според мен една от основните причини е кухнята, която с разнообразието си и сериозните порции, не може да не те изкуши. Местните хапват всичко и по много-от свинско през риба до охлюви, които прокарват с изненадващо пивка бира и няколко прекрасни вина. Логично майсторите на месото са на север-около Порто, най-старата столица Гимараеш и градчетата около испанската граница.

Печеното прасенце или свинските каренца със сос се топят в устата, а местния специалитет се нарича франчезиня-сандвич, който се прави с питка и дебело парче свинско филе, плюс кашкавал и за разкош яйце на очи, което завършва ястието. Питката и месото са залети със сос, а в повечето случаи сандвичът е придружен от сериозно количество пържени картофи.
Не мислете обаче, че става дума за модните напоследък бургери, защото месото не е под формата на кюфте, а като пържолка, а сосът е леко лют и с много подправки. Между другото бюргерите също сериозно се настаняват на масите на португалците, но те са класически и не си заслужава да си губите времето с тях.


Отивайки на юг към столицата Лисабон, в менюто на туристите все-повече настъпва рибата и морските дарове. Местните предпочитат сардина, чиито сезон е в момента, която винаги сервират с картофи. Запазено място имат още октоподи, паеля с миди и традиционното бакаляу-доста осолена риба треска, която се внася от Норвегия. Традиционни са и охлювите, които португалците наричат каракоиш и които ядат, като изваждат от черупките с клечки.

Всички тези манджи се прокарват с вино, като най-прочутото е верде-бяло и леко шампанизирано. В Португалия лозята са навсякъде, така че производството на вино е в кръвта на местните и няма да сбъркате, ако си вземете и червено, и бяло. Бирата-марки „Богрок” или „Сакрет” е пивка заради прекрасната планинска вода, с която е известна страната и евтина-евро и нещо за литър в магазина.


И ако още имате празно място в стомаха, не пропускайте десертите, на които португалците са изключителни майстори. Няма как да не опитате „пастел де ната”-кошнички от маслено тесто с крем от жълтъци, които чудесно вървят с еспресото, което струва само евро и по нищо не отстъпва на италианското. Сладкарничките и магазинчетата са на всеки ъгъл дори в най-малкия португалски град, а миризмата от тях на карамел, бадеми и мед ви преследва с метри.

Четете още: На бира, наденички и още нещо в Германия