Автор
Кристина Кирова

Мистерията на храмовете в Гърция

В последно време Гърция е една от най-предпочитаните дестинации за отдих и приключения през летния сезон от всички любители на екзотичните места.

Южната ни съседка е изкусителна за туристите, не само заради красивото и бистро Бяло море, но и заради зелената природа и най-вече безбройните исторически забележителности. Храмовете в Гърция не носят само достолепие, но и мистика, а небето над тях е винаги ясно и обсипано със звезди. Несъмнено древните гърци са проявявали мъдрост при строителството на сакрални места, каквито са храмовете. Според учени прадедите на съвременните гърци не са избирали локацията на тези постройки на случаен принцип, всъщност тези места символизирали културата и вярванията им. Дори разположението между отделните храмове носи своето значение. Например храмът на Посейдон в Сунион образува равнобедрен триъгълник с храма на Хефест в Атина и храма на Афея в Егина, а храмът на Аполон в Делфи образува същата фигура с храма на Атина Афайа в Егина и Партенона. Според някои тези равнобедрени триъгълници са отражение на движението на Слънцето, Луната и останалите планети спрямо Земята. Всъщност методът „триангулация“ е използван за първи път именно в Древна Гърция от Талес като помощно средство да се измерва разстоянието от брега до кораб в морето.



Смята се, че архитектурата в южната ни съседка е пряко обвързана с астрономията. Някои учени допускат, че тя е разделена на 12 сектора, отговарящи на 12-те зодиакални знака, но тази теория така и не е подкрепена от факти. Едно не може да бъде отречено – разположението на храмовете е учудващо симетрично и прецизно. Всъщност архитектурата на храмовете е обвързана с изгрева на свещения ден на бога, на когото е посветено сакралното място. Слънцето трябвало да огрява централната ос на храма, за да освети статуята на божеството.



И до днес туристите могат да се насладят на красивите старинни гледки, будещи възхищение и напомнящи силата на вярата.

Четете още: 10 острова, на които изобщо няма автомобили!