Автор
Филип Данауи

Малта - сърцето на Средиземноморието

Уникалността на Малта се дължи на това, че можеш да се сблъскаш с миналото й при всяка своя крачка в настоящето. Трите основни острова, от които е съставена държавата - Малта, Гозо и Комино, предлагат история на седем хиляди години, зашеметяваща природа и екзотично кулинарно пътешествие.
Първи финикийците откриват стратегическото значение на архипелага при своята колонизация на западното Средиземноморие. След тях идват Рим, Византия, Арабският халифат, Арагон, норманите, Малтийският орден, Франция и Великобритания, като всички са търсели добри пристанища за контрол върху Средиземно море.

Островът има две големи предимства: едното е благоприятното стратегическо разположение в Средиземно море, а другото – дълбокият и тесен залив на Валета, наречен Голямото пристанище, който се оказал идеален като морски пристан. Така, че който владеел Малта, владеел стратегическа точка в Средиземно море.

Хилядите години история позволяват на Малта да се гордее с най-разнообразно културно наследство. Едни от най-старите следи за живот са от времето на неолита, от когато са мистериозните мегалитни храмове, посветени на богинята на плодородието. По-късно финикийците, картагенците, римляните и византийците остават своя отпечатък за образа на островите. По-нататъшната им съдба е да попаднат под владение на рицарите на ордена на Св. Иван, което дава най-много за сегашния им облик. През 1530 г. испанската корона в лицето на Карлос V дарява островите на рицарите, след като османските турци ги прогонват от остров Родос. Няколко десетилетия по-късно, когато армиите на Сюлейман Великолепни обсаждат острова е ред на рицарите да защитят честта си и тази на Малта. Красивите варовикови крепости и замъци от онова време са разпръснати навсякъде по трите острова.

Уникалното за Средиземноморието културно наследство се оглежда навсякъде в архитектурата и забележителностите, като се започне от двореца Grandmasters, в който понастоящем се помещава парламентът до някогашната болница Sacra Infermeria, която в момента е величествен конферентен център. Центърът за изкуства "Сейнт Джеймс" пък е някогашна крепост, където сега се излагат всякакви произведения на изкуството на фона на грубите стени и обширните пространства на старата военна постройка.

Националният музей за изящни изкуства, който се помещава в помпозна сграда в стил рококо от 1570 г., притежава някои от най-внушителните произведения на изкуството от ранния Ренесанс до днешно време.

Малта е идеалното място за разходки на открито заради приятното време, което е такова почти целогодишно. Природното разнообразие е не просто богато, а изобилно - може да откриете кътчета, които са запазили облика си от преди хилядолетия. Стръмни скали се спускат стремглаво към морето, а зелени долини разстилат гостоприемни пазви пред посетителите на островите.

Наричан "земята, където времето е спряло", остров Гозо е много популярна дестинация, както за туристите, така и за самите малтийци, които обожават спокойствието и приглушената му хубост.

Може би не знаете, но хитовият сериал “Игра на тронове” привлече вниманието и на нова категория туристи тук - феновете на епичната сага на Джордж Р. Мартин. Малта им предлага невероятната възможност да се потопят в света на любимите си герои, тъй като островът е използван за снимките в първия сезон на главния град на Седемте кралства в измисления континент Вестерос и на Кралски чертог. Те оживяват в старата столица на Малта Мдина.

Реални дворци и крепости в Малта са използвани за Червения замък (двореца Сан Антон), Великата Септа (крепостта Маноел) и имението на Илирио Мопатист (двора на двореца Вердала).

Във форта Сант Анджело са снимани кадрите от тъмницата на Червения замък, където Аря преследва котка в подземията на двореца в сериала. На съседния по-малък остров - Гозо, е Лазурният прозорец. Това е 50-метровата варовикова арка над морето, където Кал Дрого се жени за родената в буря Денерис Таргариен. Преди месец обаче тази забележителна природна атракция, която бе част от световното природно наследство на ЮНЕСКО, рухна в морето и вече не може да се види.

Остров Комино пък е известен като мястото, където навремето са се крили пиратите и контрабандистите. Той е дълъг едва 2.5 километра и широк километър и половина, така че е подходящ за еднодневна обиколка и да се насладите на тишината.

Малтийският архипелаг предлага изобилие от исторически и природни забележителности.Там може да се види най-древният слънчев календар, да бъдат докоснати мегалити с 1000 г. по-стари от египетските пирамиди, да се влезе в пещерата, в която нимфата Калипсо държала 7 г. в плен Одисей. Да се слезе в катакомбите на св. Павел или в тъмницата на инквизицията, да се мине по плочките, по които са стъпвали рицарите от Малтийския орден.

Малтийската кухня е резултат от смесицата на различните народности, които са владели островите в различните периоди от развитието им. Традиционните блюда зависят от сезона, в който се приготвят. Опитайте лампуки пай, който е с прясна риба. Заешкото задушено, брагиолите - телешко с маслини, капуната - задушени домати, зелени чушки, патладжани, чесън и риба са други местни вкусотии. Супата на вдовицата е доста интересно предложение и включва козе сирене. Бигилата пък е пай с боб и чесън.

Не пропускайте и десертите - от италианското каноли, което представлява пържени бутички с рикота, пробвайте и сицилианските сладоледи със замразени плодове, както и азиатската халва с бадеми.