Автор
Woman.bg

Любопитни факти за Мароко, които навярно не знаете

Въпреки че Мароко се намира само на няколко километра от бреговете на Европа, животът там тече по съвсем различен начин. Това не е просто страната с най-вкусните мандарини, а място, богато на вековни традиции, архитектурни шедьоври и необикновени пейзажи.

Днес ще ви разкрием 13 истини за Мароко, към които няма да останете равнодушни:

1. В Мароко се намира най-старият университет



Университетът „Карауин“, който се намира в гр. Фес, е основан през 859 г. В началото не са били издавани дипломи, като основният фокус е бил индивидуалното обучение с ментори, а преподаването е било главно в областта на ислямското богословие и право и класическата филология.

2. Да, в Африка също вали сняг



На 74 км от столицата Рабат се намират Атласките планини, където се намира и най-високо разположеният ски курорт в цяла Африка – Укаймеден. Между декември и април там може да карате ски и сноуборд.

3. В Мароко са заснети голям брой филми и телевизионни сериали



Красотата на местната природа омайва мнозина филмови режисьори, затова Мароко се превръща в сценична площадка на световноизвестни холивудски продукции. Ето някои от тях – „Гладиатор“, „Александър“, „Спектър“ (от поредицата филми за Джеймс Бонд), както и култовият сериал „Игра на тронове“.

4. Забранено е да се изхвърля хляб



Мароканците консумират огромни количества хляб и този продукт е високо ценен и уважаван по тези земи. Останалият след хранене хляб се дава на животните или се разменя за други интересни продукти, като например сапун или перилни препарати.

5. Не може да пускате топла вода в мивката



Тази забрана няма нищо общо с водопроводната система. Мароканците вярват, че всички водни съоръжения (обществени бани, канализации, мивки) са обитавани от т.нар. джинове (духове, невидими за хората приказни същества в арабската и ислямската митологии). Прекалено горещата вода може да ги разгневи, затова жителите на Мароко винаги я смесват със студена.

6. Мароко се намира много по-близо до Европа, отколкото си мислите



Гибралтарският проток, който свързва Мароко с Еврока е с широчина само 16 км. Ако застанете на мароканския бряг, ще видите как колите минават по улиците на Испания.

Четете още: Един град в цветовете на дъгата

7. В момента в Мароко е 2967 година



По-голямата част от мароканското население са бербери и според техния календар живеем в 2967 година. Въпреки че официалният календар на кралството е същият като този, който и ние използваме, през 2011 година берберският език се приема за официален, наред с арабския.

8. Не може да откажете ястие от месо



Там месните ястия играят основна роля в изграждането на връзката между гост и домакин. Да откажеш да ядеш месо е проява на голяма грубост и обида. Освен това не може да ядете с лявата си ръка, защото тя се смята за нечиста. Трябва да се храните единствено с дясната, използвайки палеца, показалеца и средния си пръст.

9. Черен дроб вместо сърце



Символът на любовта в Мароко не е сърцето, а черният дроб. Смята се, че черният дроб подобрява храносмилането и цялостното благосъстояние на човек. Изразът „Ти си завладял черния ми дроб“ се приема за обяснение в любов.

10. Дървото, от което се прави интериора на Ролс-Ройса, расте единствено в Мароко



Червеникавокафявата мароканска туя (род иглолистни дървета) расте само в подножието на Атласките планини.

11. Липсват находища на нефт и газ



Поради липсата на находища на газ и нефт властта в Мароко работи активно по разработването на алтернативни източници на енергия. Крал Мохамед VI наскоро стартира последния етап от най-големия слънчев енергиен комплекс в света, разположен в пустинята Сахара.

12. Съществува град, който е боядисан изцяло в синьо



Улиците и стените на всички сгради в град Шефшауен са боядисани в синьо. През 30-те години на миналия век градът става дом на общност от еврейски бежанци, които бягали от нацистите. Те боядисали целия град в цвета, който смятат за свещен, а съвременните мароканци усърдно продължават тази традиция.

13. Когато сте поканени на гости, не показвайте възхищението си от нищо, което се намира в къщата



Ако някой мароканец ви покани в къщата си и нещо ви направи впечатление, не показвайте видимо възхищението си. В противен случай ще бъдете убеден да вземете нещото със себе си. Това се прави от суеверие – никой не желае да има нещо в дома си, което предизвиква завист в очите на околните.