Автор
Люблена Папазова

Кастория - тайното бижу на Гърция

Свикнали сме да асоциираме Гърция с плаж, спокойно море, къщи в бяло и синьо и безкрайни овощни градини с портокали и праскови. Само че не навсякъде в южната ни съседка подобни гледки са задължителни. Точно обратното-съществува място, където планините са високи и снежни като у нас, къщите са от дялан камък и дърво като родопските, а вместо морска шир ви посреща голямо и изключително живописно езеро, при това пълно с лебеди и пеликани. Става дума за град Кастория в Северна Гърция, близо до границата с Албания и Македония. Известен е и с българското си наименование Костур, защото на няколко пъти е част от Първото и Второто българско царство.


Сградите са буквално като накацали върху хълмовете край езерото Орестиада и всеки българин бързо прави асоциация с Велико Търново или Мелник. Освен модерни офиси, еднотипни кооперации и значително количество таверни, в града има и запазени чорбаджийски домове на близо два века, както и цели 70 църкви. Храмовете са малки, някой буквално сгушени под новопостроен блок и изкачат неочаквано пред туристите от тясната улица или малкото площадче.

Всички обаче са чудесно поддържани, но за съжаление почти винаги заключени. За разлика от тях църквата на митрополията е достатъчно голяма за многото богомолци, понеже гърците са много религиозни и се отличава с кула-камбанария, която се вижда от километри. Освен красивата градска част, Кастория изкушава туристите и с красотата на огромното езеро Орестиада, в което гнездят много птици.

Лебедите плуват буквално до посетителите, които се разхождат по крайбрежната алея, пълна с таверни и кафенета. В тях въобще не е скъпо, като мусаката не надвишава 6 евро, а еспресото е от евро до два. Липсата на тълпи туристи, красотата на синьото езеро и близостта на Кастория до България я правят прекрасна туристическа дестинация за всички, които искат да открият една по-различна Гърция.

Четете още: Вижте най-добрите фотографии в цял свят