Автор
Woman.bg

Какво трябва да направи всеки пътешественик преди 30?

Всички сме си задавали поне веднъж въпроса как ли ще се промени животът ни, след като навършим 30 г. и какво със сигурност трябва да сме постигнали до тогава. Затова ще предложим на тези от вас, които обичат пътешествията и приключенията списък с 30 неща, които според нас всеки трябва да изпълни, за да завърши подобаващо третото десетилетие в живота си.

1.Да пътувате сами

Не можете да се наречете истински пътешественик и авантюрист, ако поне веднъж не сте предприели самостоятелно пътуване. Всеки, който обича да посещава нови места, знае, че това е моментът, в който може да се запознае с нови хора, нова култура и да открие неподозирани неща за света.

2.Да покорите връх или да изкачите планина

Като разбира се преди това се погрижи за сигурността си. Изкачването на планини и покоряването на върхове е задължително постижение за всеки пътешественик.

3.Да се возите поне веднъж във влак

Не смейте да твърдите, че сте човек на приключенията, ако не сте се наслаждавали на звука на тракащите колела на влака.



4.Да посетите местен пазар

Част от очарованието на различните кътчета по света е характерната кухня, култура и разбира се големите местни пазари. Ако планирате пътуване до екзотична страна, то задължително се отбийте през сергиите и се насладете на различния живот.

5.Да изминете опасен и труден път

Посрещайте рисковете по пътя с усмивка, защото именно това са моментите, които ви превръщат в пълноценен пътешественик.

6.Посетете родното място на прадедите си

Ако родът ви произхожда от далечно селище, то е ваш дълг да се поинтересувате от корените си. Това е част както от историята на рода ви, така и от вашата лична история.

7.Научете поне още един език

Истинските пътешественици умеят да се вписват в чуждата среда и за тях е закон да се опитат да доловят част от езика на мястото, което посещават. Освен това ученето на езици е прекрасен начин да запазим паметта си и да развиваме мозъка си.

8.Отидете на мач на някой от големите стадиони

Не пропускайте да посетите култови места като Уембли, Роуз Боул, Сокър Сити или Ноу Камп. Бъдете част от магията на футбола и страстните агитки поне веднъж в живота си.

9.Променете света

Това трябва да бъде целта на всеки пътешественик. По света има толкова много организации в името на доброто, свързани с различни доброволчески дейности. Направете нещо, което да е не само от полза за вас, но и за човечеството.

10.Преминете граница с помощта на ски, колело или по море

Всеки от нас е преминавал граничен пункт със самолет, влак или кола. Но истинският авантюрист би го направил плувайки по море или преминавайки с колело през гранична зона. Търсете нестандартните начини.

11.Поне веднъж пренощувайте в хостел

Това ще ви помогне да създадете нови контакти с хора, които вероятно не бихте срещнали никъде другаде. Не е ли вълнуващо?

12.Посетете кулинарен курс в чужбина

За да се потопите в една по-различна култура, трябва да се запознаете с кухнята на даден народ.

13.Отидете на сафари

Не, не може да навършите 30, да сте пътешественик и поне веднъж в живота си да не сте виждали някое екзотично животно.

14.Посетете поне една страна известна с хубавото си вино

За да усетите насладата от пътуването, то трябва да бъде придружено от хубаво вино.



15.Гмуркайте се

Всеки пътешественик трябва да се докосне до красотата на морското дъно поне веднъж в живота си и да види необикновените същества, които могат да бъдат забелязани само там.

16.Отидете на световен фестивал

Концертите и големите мероприятия са задължителна част от пътуванията на всеки авантюрист. Заслужава си поне веднъж да посетите карнавала в Рио или друго подобно голямо събитие.

17.Возете се в метрото, когато сте в чужбина

Вълнуващо е да се потопите в градската атмосфера на мегаполисите по света. Ако пътувате до Лондон, Париж или Ню Йорк, не пропускайте да се повозите в голямото метро.

18.Посетете казино в Монте Карло или Лас Вегас

Всеки авантюрист и пътешественик трябва да усети тръпката от магията на нощния живот и на някои от легендарните казина в света.

19.Поне веднъж трябва да яздите кон или камила

Какъв по-хубав начин да разгледате някое екзотично място? Ще бъдете пътешественик, само ако се качите на камила в пустинята или ако яздите кон на красиво място.

20.Яжте хот дог на Таймс Скуеър

Ако се намирате в страната на неограничените възможности и искате да се потопите в света на американците, то няма как да пропуснете хапването на хот дог в сърцето на Ню Йорк.

21.Опознайте колкото можете повече острови

Едни от райските кътчета на Земята са именно островите. Направете си красиво пътешествие по вода, прекосявайки разстоянието между два острова, за да се насладите истински на красотата на природата.



22.Возете се в такси в Лондон или Ню Йорк

Като разбира се е добре да избягвате най-натоварените часове.

23.Преминете през някои от легендарните мостове

Например през Голдън Гейт в Сан Франциско, Харбър Бридж в Сидни, Бруклинския мост или най-дългият в Европа – мостът Вашку да Гама, намиращ се в Лисабон.

24.Да видите активен вулкан

Само тогава ще се докоснете до силата и могъществото на природата, извиращи от ядрото на Земята.

25.Наблюдавайте звездите от върха на небостъргач

Най-изумителната гледка, която ще можете да наблюдавате, ще е от най-високия небостъргач в света Джеда Тауър в Саудитска Арабия, който ще бъде завършен през 2019 г.

26.Посетете замък

Няма нищо по-красиво и мистично от старите замъци. Потопете се в историята на някои от най-големите в света и усетете величествената атмосфера в тях.



27.Отидете на родео

Едно от най-вълнуващите пътешествия, които можете да си направите.

28.Оставете картата вкъщи

Просто се отдайте на истинско приключение поне веднъж в живота си и следвайте единствено интуицията си. Ако се страхувате да не се загубите, просто разговаряйте с местните.

29.Масаж на летището

Щом ще пътувате със самолет, то се отдайте на блаженство и комфорт. Преди да се качите на самолета, си подарете един хубав отпускащ масаж.

Четете още: 7 от най-мистичните места в България с необяснима енергия