"Какво ще й гледам на Виената, град като град: хора, къщи, салтанати"

"Отдих в чужбина с автобус излиза средно около 300-400 лева", разказа пред Novini.bg екскурзоводът Тони Николаева. Тук, разбира се, много наши сънародници си казват: "Ами, то тези пари може да си ги изядем и изпием и вкъщи!". Пътува ли българинът по празниците в края на годината? Отговорът е: по-скоро не. И това "не" важи с най-голяма сила за Бъдни вечер - повечето българи признават, че предпочитат домашния уют в семейна среда пред пътуване на този празник. За посрещането на Нова година значително повече са избиращите екскурзия до място, където с приятели, близки и познати да празнуват по-нетрадиционно.

"Какво ще гледам на Виената, град като град: хора, къщи, салтанати" - тази реплика на Бай Ганьо има огромно значение, ако решим да изследваме особеностите на родния манталитет по отношения на пътешествията. Няма как да не се сетим и за победителя в първото музикално риалити шоу у нас, който с печалбата не отиде да учи нещо, свързано с музика в чужбина например, а си купи... апартамент. "Културата на сигурното" е следствие, а не причина за споменатите явления. Българинът не обича да харчи и инвестира парите си в спомени в бъдеще време - всякакви екскурзии до екзотични (а и не особено) дестинации му се струват като пилеене на време, пари и нерви. А следствие от "културата на сигурното" е "културата на лесното" - по-лесно е да си седим вкъщи, по-лесно е да хапнем каквото има, по-лесно е да включим телевизора. Ето така празнуването неусетно се превръща в леко оцветяване на делника и се отдалечава от истинската идея да сме малко по-щастливи, малко по-добри по Коледа. Но нека се върнем на пътуването.

Ако все пак реши да пътува, ще избере най-икономичния вариант - влак, автобус, а ако все пак се налага самолет, ще заложи на нискотарифен полет. Ще се настани в скромен хотел. Няма да използва руум сървис (защото е чувал, че е скъпо). Няма да остави бакшиш на пиколото (или ще остави обидно смешен). Той не осъзнава, че наемането на скромна стаичка в хотел почти извън града всъщност излиза по-скъпо, защото не включва цената на транспорта (градски, а понякога и такси). Не предполага дори, че цената на кувертите е наистина висока спрямо родните стандарти.

Както са и цените на алкохолните напитки, например. Въпросът тук е друг: има ли всъщност цена едно прекрасно преживяване с любимия човек и/или с приятели на красиво място? Разбира се, че не. Сетете се за всички снимки от пътувания от предишни години. Може да е валяло, да сте изпуснали транспорт, да сте имали дори неприятни спътници или някакви други тревоги - в края на краищата сега помните това като безценно преживяване, нали? Точно това е думата "безценно".

А вие ще пътувате ли за празниците в чужбина?

Четете още: Женева, Милано или Лондон - коя е най-добрата дестинация за Нова Година