Автор
Woman.bg

Италианско градче ще ви плати, за да се преместите там

Италианско градче плаща на хората, решили да станат негови жители.

Става въпрос за живописното градче Кандела, чийто кмет Никола Гата има интересно решение срещу обезлюдяването. Управникът е измислил находчив план, с който да възвърне някогашния блясък на средновековното градче в Пулия.

През 90-те години населението на града е било над 8 000, а днес е едва 2 700, но не за дълго, защото Гата предлага до 2 000 евро на всеки, който се премести в Кандела.

"Работя всеки ден със страст и ангажираност да върна Кандела към древното ѝ великолепие", казва Гата. До 60-те години на миналия век пътешествениците наричали града "Малкият Неапол", заради улиците, пълни с пътници, туристи, търговци и крещящи продавачи. Тези дни неаполитанският шум е заменен от тишината на околните зелени хълмове и девствените гори.

Църквите, гордо издигащи се на всеки ъгъл, отварят врати, само за да отпразнуват рядко случващите се раждания тук или многото погребения на възрастните жители на града.

Кандела, представляващ колоритен лабиринт от живописни криволичещи улици, барокови сгради и сводести проходи, е на път да се превърне в призрачен град. Повечето млади хора са избягали в търсене на по-светло бъдеще на друго място, оставяйки зад гърба си пустеещи пейзажи и застаряващи жители.

Въпреки това Гата е в отчаян кръстоносен поход, за да спаси Кандела от умиране и да напълни десетки ослепителни бели къщи, открояващи се с панорамни тераси и богато украсени балкони, с нови обитатели.

За да примами нови заселници градският съвет развързва кесията. "Тарифата за бъдещи граждани е следната: 800 евро за необвързани, 1200 евро за двойки, 1500 до 1800 евро за тричленни семейства и над 2000 евро за семейства от четири до пет души", разкриват от кметската управа.

Отделно офертата включва и данъчни отстъпки от таксите за смет, различни сметки и детски градини.

Има три основни изисквания за получаване на парите: Новодошлите трябва да станат жители на Кандела, да наемат имот в града и да имат работа със заплата от най-малко 7500 евро годишно.

"Ние не искаме хората, идващи тук, да живеят от приходите на кметството, всички нови жители трябва да работят и да имат доходи", казва Басканели.

Шест семейства от Северна Италия вече са се установили и още пет са кандидатствали за преместване.

"Животът тук е тих и прост. Без тълпи, трафик и смог", казва фотографът Франческо Делчек, който се мести в Кандела от друга част на Пулия.



Местенцето пленява не само със спокойствие и фактът, че през последните 20 години има извършено едно единствено престъпление, но и с реновирана визия. Улиците и площадите на Кандела са освежени, благодарение на скъпо струващ ремонт, и днес ефектно посрещат множество фестивали, целящи да възстановят древните местни традиции.

През летните месеци новите жители на градчето могат да се насладят на фестивал на цветята, по времето на който тротоарите в центъра се покриват със спиращи дъха килими от цветя. Фестивалът на зърното и едноседмичният преход с коне също са атракция, която също заслужава да бъде видяна.

През месеците около Коледа пък Кандела пленява посетителите си с богата тематична украса. По време на седмиците около Христовото рождество старинна къща в центъра се превръща в рай за децата - с интересна украса и актьори, преоблечени като Дядо Коледа и неговите елфи, които са готови да изслушат желанията за празника на всеки малчуган.

С всичко казано дотук вярваме, че на кмет Никола Гата няма да му е трудно да намери нови жители за китното италианско градче.