Ако някога сте мечтаели за място, в което хората да се движат свободно и безгрижно из улици, изпразнени от чудовищния щурм на профучаващи автомобили, време е да научите, че скоро мечтата ви ще се превърне в реалност.

Такова място скоро ще е факт и ще го откриете, ако поемете в посока Южна Корея. 35 млрд. долара е стойността на инвестицията, която ще елиминира нуждата от личен автомобил. С това гражданите на Международния бизнес квартал в Сонгдо, Южна Корея, няма да имат нужда от коли, за да стигнат от точка А до точка Б.


Началото на проекта е поставено през 2002 г. с идеята в областта да се даде приоритет на градския транспорт - автобуси, метро и велосипеди, за сметка на уличния трафик. Строителната фирма, на която гражданите на Сонгдо са заложили, е Gale International, а обектът трябва да бъде завършен до 2020 г.

Идеята на вдъхновителите на проекта е да превърнат местността в по-безопасна и благоприятна за околната среда зона. Основната задача е да се сведе до минимум броя на преминаващите автомобили и с това да се пречистят вредните емисии на въздуха в околността.


Проектът е така конструиран, че офис площите, парковете, магазините, медицинските и детските заведения, както и училищата в района, да са в близост до жилищата.


Времето за преминаване на пътя от блоковете до бизнес сградите е ограничено до не повече от 12 минути с автобус или метро. В квартала вече са изградени 25 -километрови велоалеи, които се свързват с по-голямата мрежа на Сонгдо, която е общо 145 км.

Около 40% от площта на квартала е заделена за зелени площи. За сравнение, това е два пъти повече от парковете в Ню Йорк.

Най-големият парк в Бизнес квартала ще е с площ 40 хектара. Той пък е вдъхновен от „Сентрал парк“ в Манхатън.

Към момента вече са завършени или са в строеж над 20 хил. жилищни обекта. В тях ще живеят над 50 хил. души, а в Сонгдо живеят над 100 хил. души.

Сметта в комплекса няма да се събира с камион. Вместо това специална пневматична система ще изсмуква боклука от специално предназначени за случая улеи в жилищните сгради и ще ги отвежда до сметището за няколко секунди. Отпадъците ще се рециклират или ще се преобразуват в енергия.

Над 100 сгради в квартала ще имат сертификат LEED. Става дума за сгради, построени на екологичния принцип за щадене на околната среда.

До 40% от използваната вода ще се рециклира. От началото му до сега проектът вече дава изключителни резултати в полза на екологичното равновесие. Към момента Сонгдо отделя до 1/3 по-малко вредни емисии в сравнение с други градове със същия размер.

Четете още: Вертикална гора - новото инженерно чудо на Азия