Барбадос е екзотична карибска страна, която кара милиони хора по света да мечтаят за нея докато разглеждат лъскавите страници с примамливи оферти на списанията и туристическите брошури.

Със своите 365 дни слънце и високи температури, фини бели пясъци и омайни тропически залези, Барбадос е отличен избор за лятна почивка на море особено през зимата.

Малката островна страна заема площ от 431 кв.км., което го поставя на 197-мо място по големина, тоест сред най-малките държави в света. В най-дългата си част от северозапад на югоизток се простира едва на 33,5 км.

Барбадос попада в тропичния климатичен пояс. Температурите са високи през цялата година. Дневните през варират между 28 и 31°C, а нощните между 20 и 23°C. Най-ниски са температурите през декември, януари и февруари, а най-високи – през май, юни, август и септември, въпреки че разликите възлизат на около 3 градуса.

* Риана - красавицата от Барбадос

Местният климат е влажен. Тук не се наблюдават засушавания. Най-оскъдни са валежите в периода декември – май. От юни до ноември трае дъждовният сезон. Валежите тук обикновено са кратки, но много интензивни. Небето почернява много бързо и в даден миг дъждът се излива като из ведро. Характерна черта на местният климат е, че Барбадос обикновено остава извън обсега на ураганите които „удрят“ Карибите постоянно през летните месеци. Въпреки влажният си климат, Барбадос е страна бедна на води. Реките тук са малко на брой (общо 5), а освен това са къси и маловодни.

Барбадос е най-гъстонаселената страна в Новия свят. Нито в Северна Америка, нито в Южна Америка има държава с по-висока гъстота на населението. На острова с площ 431 кв.км. живеят около 280 000 души. Това означава, че гъстотата възлиза на повече от 649 души на квадратен километър. Най-гъсто населени са западните крайбрежни райони, особено столицата Бриджтаун и нейните околности. Преобладаващата част от населението (над 90%) са тъмнокожи. Останалите се състоят от азиатци и европейци. Европейските заселници на Барбадос са главно с произход от Британските острови. Това не е случайно.

До 1966 година островът е бил колония на Великобритания. Днес Барбадос е независима държава в състава на британската общност, а държавен глава продължава да бъде кралицата на Великобритания. Над 95% от местните жители са християни (католици и протестанти), а официален език е английският.

След като пристигнете в Барбадос вероятно и вие като повечето туристи ще бъдете твърде изморени от дългия полет и ще искате да си починете добре, за да възстановите силите си за предстоящата ваканция. Това важи най-вече за хората, пристигащи от по-далечни места като Европа. Все пак имайте предвид, че продължителността на полета от Лондон до Барбадос е 8 часа и 30 минути, което никак не е малко.

Скоро след като сте пристигнали ще усетите сладостта на тропическия въздух. Навсякъде се усеща ароматът на непознати цветя, дървета и храсти. Най-осезаемо се чувства тропическият аромат след един силен, проливен дъжд, каквито тук се случват често. Навсякъде има много свежа зеленина и това прави обстановката още по-разтоварваща и релаксираща.

Една от най-големите атракции на Барбадос са великолепните плажове. Пясъкът е бял и нежен с леки розови нюанси. Морските води са небесно сини и прозрачни, а ако си падате по гмуркането, тогава Барбадос е сътворен специално за вас!

На няколко метра от брега, под кристално чистите морски води се разкрива един нов свят – този на кораловите рифове. За да разгледате кораловите рифове в Барбадос дори не е нужно да се гмуркате на дълбоко. Едни плавници, маска за подводно виждане и шнорхел и сте напълно екипирани.

Кога е най-доброто време за плаж?

Морската вода дори и през януари и февруари не става по-малко от 25°C. Ако сте от хората, които предпочитат да прекарат най-топлите часове от деня на сянка, а да ходят на плаж след обяд е добре да знаете, че тук часовете, в които слънцето залязва значително се различават от тези в умерените ширини. Така например в Барбадос се стъмва най-рано през месец ноември - тогава слънцето залязва около 5 и половина. Най-късно се стъмнява през юли – около 6 и половина. Сами виждате, че тук нощта настъпва доста по-рано отколкото в Европа през лятото. Важно е също да споменем, че тук слънцето залязва много бързо в сравнение с Европа или САЩ например.

На плажовете в Барбадос редом до екзотичните кокосови палми на самия пясък растат също и някои видове широколистни дървета. Техните корони хвърлят приятна пъстра сянка само на няколко крачки от водата и така ви спестяват нуждата от плажен чадър.

Много хора посещавайки Карибите правят грешката да се ограничат само с красотите, които предлага крайбрежието. Това обаче ще ви лищи от удоволствието да посетите живописната вътрешност на острова, а повярвайте, тя е много красива и наистина си заслужава да се види.

Природен резерват Барбадос
се намира в северната част на острова. През тропическата дъждовна гора са прокарани пътеки, които улесняват туристите. Тук най-интересните животни са зелените маймуни, които подскачат по клоните. Но все пак не злоупотребявайте с това, че животните са свикнали да виждат хора. На множество табели ще откриете разяснения, че не бива да закачате или храните животните, защото те са диви и биха могли да станат агресивни.

Четете още: 10 небостъргача, в които живеят най-богатите хора в света

Търнарс Хол се намира на юг от Природен резерват Барбадос. Това е напълно естествена и запазена гора, която процъфтява под обилните слънчеви лъчи и тропически дъждове.

Разнообразието от дървесни видове е изумително. Когато се озовете на това място най-вероятно ще останете смаяни от това колко голямо видово разнообразие може да има на един толкова малък остров. На някои по-високи места от пътеките на този приказен резерват се разкрива запомняща се гледка към морето и целия остров, покрит с изумрудена зеленина.

Столицата Бриджтаун вероятно ще опознаете доста добре. Действително градът притежава лек английски привкус със своята британска архитектура, църкви и обичаи. Много често се споменават някои привички на местните като например играта на крикет, която идва от Великобритания и е много популярна тук.

По улиците обаче веднага ще забележите една огромна разлика между Лондон и Бриджтаун. Столицата на Великобритания е различна. В Лондон има тълпи от хора и всеки бърза на някъде, докато в Бриджтаун никой не бърза за никъде, хората вървят бавно и често се заплесват по магазини, барове и кафенета. В това отношение Бриджтаун носи по-скоро ваканционната и непринудена атмосфера на Карибите.

Ще пропуснете много ако по време на своя престой не посетите някой от стотиците магазинчета за ром на острова, защото тази напитка е един от най-качествените и ценни продукти, които се произвеждат тук. Дори и да не консумирате алкохол една бутилка ром е прекрасен подарък за вашите приятели и близки у дома. Той носи местния дух и култура и местните го използват в приготвянето на огромен репертоар от коктейли.

Кои месеци да избера за туризъм в Барбадос?

Ако искате да попаднете на перфектно време тогава най-добре е да се спрете на месеците февруари, март и април. През тези месеци температурата е най-ниска, валежите най-оскъдни, небето най-синьо и ясно. Освен това през тази част от годината температурите са малко по-ниски и приятни (около 28°C).

Четете още: Изгубените градове (I част)