Аогашима е вулканичен остров във Филипинско море, който е под юридикцията на Токио. Това е най-южния остров на Япония, абсолютно изолирано място в архипелага Изу. Разбира се поради факта, че е откъснато от света, мястото е прекалено заселено и е най-гъсто населения район на Япония.

Климатът е много влажен и топъл и както на шега хората на острова споделят: „По топлоснабден е дори от столицата Токио”.

Месните са си направили специални отвори от където излиза пара и ако си носите яйца със себе си може спокойно да си ги изпържите.

Разбира се тази пара се използва за захранване на централната сауна изградена тук. Няма писмени доказателства от кога е населен острова, но според проучване това е станало не по-късно от времето на династията Едо.

Последното изригване на вулкана е било през 18 век и повечето хора са загинали. Самият остров е като бомба със закъснител. Не се знае кога отново природата ще се разбунтува. След изригването на вулкана и последвалото затишие, цели 50 години са били нужни населението отново да се засели на острова. Аогашима е комплекс от вулканични кратери и се е образувал през кватернера. Дълъг е едва 3,5 км. И в най-широката си част е 2,5км. Островът е съставен от пластове вулканични натрупвания и е заобиколен от стръмни пресечени скали.

Най-високата част на острова е връх Отонбу с височина 432м. над морското равнище. От там се открива и цялостната гледка на целия вулкан.

Както виждате от снимките острова си е тропически рай с мекия и влажен климат, който е благоприятен за различните видове птици.

Остров Аогашима се посещава само при хубаво време, тъй като е много труднодостъпен. На кея на единственото пристанище могат да акостират малки кораби до 500 тона.

На острова има само едно училище за начално и средно образование. На Аогашима се добива сол на шупли, която е богата на калции и месните хора произвеждат от нея сувенири. Остров Аогашима е идеално място да си починете и да се насладите на девствената природа на Япония.

Четете още: Прокълнатият остров Гайола

Четете още: Природата е лукс: Коморските острови