Един от най-древните градове в света, актуален и модерен и днес, Пекин е образователният, политическият и културен център на Китай.

Сред невероятните дворци и кичестите градини, носещи духа на Великата китайска империя се открояват и достиженията на съвременната архитектура и модерните технологии.



Бързи факти:

Територия: Вторият по големина град в Китай , разположен на 16,807.8 кв.км, 62% от които е планински район.

Валута: Юан (RMB ).

Език: Катайски (официален) , Английски.

Население: 15.38 милиона и още 3 милиона приходящи(от 01.11.2005). Средна гъстота на населението – 847 човека на кв.км.

Климат: континентален с ясно разграничени 4 сезона. Най-подходящото време за ваканция е през април, май или септември, октомври.

Религия: Даоизъм и Будизъм.

Часови пояс: стандартно китайско време + GMT/UTC + 8

Пекин

Като във всеки мегаполис и в Пекин животът е изключително динамичен. Още от летището трябва да се настроите на „бързи обороти”, за да не се изгубите във водовъртежа от хора и автомобили.

Транспортът е уреден и е много удобен – градът е разделен на квадрати и откриването на улиците е значително улеснено. Най-препоръчително е да използвате метрото или такси (имайте предвид, че съществува опасност да се качите в „нередовно такси”, където таксите са двойни, а сигурността - значително по-малка. Обърнете внимание- легитимните таксиметрови коли са жълто-оранжеви или кафяво-оранжеви на цвят. ) Цената за такси на километър е 2 -3юана (1лв – 5юана), а на метрото – за 1 билет- 2 юана. Навсякъде по улиците има табели, в автобусите и метрото има и карти с маршрутите им. Оборудвани са с климатици и телевизори.

Възможностите за шопинг са големи, на много достъпни цени. Все пак Китай е работилницата на света! Можете да бъдете сигурни, че всичко е домашно производство – “Made in China”! Основната търговска улица е Wangfujing.

Мястото за забавления, дискотеки и барове, луксозни хотели и типични китайски ресторанти се нарича Sanlitun. Ако във всеки мегаполис новото и традиционното старо се преплитат, тук определено доминират нестандартните модернистични сгради, бохемските домове и лъскавите ресторанти.

Забележителностите, на които трябва непременно да обърнете внимание са:

Забраненият град

Изминали са повече от сто години откакто последният китайски император е изгонен от Забранения град в Пекин и въпреки това империалистичният дух на града е жив и до днес. Повече от 500 години цялата китайска империя е била управлявана от тук.

Градът е бил обграден от високи, масивни стени и малцина са успявали да ги преминат. Императорската резиденция днес е превърната в кралски музей, в който се съхраняват съкровища и артефакти на повече от 8000 години.

Една от най-забележителните и ценни находки е императорската керамична колекция, която е и най-голямата в света. Друга изключителна по мащабите и изработката си колекция е тази от часовници. Повечето са изработени от местни часовникари, служили на императора, но има и много ценни модели, дарени от Франция, Великобритания и Швейцария.

Небесният храм


Построен е по същото време, по което и Забранения град. Това е било мястото, където императорът е отдавал почит към боговете. Владетелят е бил считан за богоизбран, а обикновените хора не са били допускани да гледат тази церемония.

Летният дворец

Несъмнено това е една от най-разточителните летни резиденции в света с необятни градини, езера и хълмове с дъхоспиращи гледки. Създаден е от императрица Цъ Си – изключителна фигура в китайската история, известна с тоталитарното си и деспотично управление.

Великата китайска стена

Значителна част от най-дългото съоръжение, построено от човека може да бъде видяна в Пекин. За един ден можете да разгледате три големи части от стената.

За приятното прекарване е необходимо и да подберете подходящия хотел, в който да се чувствате удобно, да релаксирате след изтощителните разходки в спокойна и приятна атмосфера, който да е разположен на стратегическо, централно място и в който да получите необходимото добро обслужване.