Автор
Мария Николова

Древните места, които изчезнаха в пламъците на войната в Сирия

Тя е арена на война, тя е разделена, богатството й е изгубено или плячкосано. Това е Сирия, една допреди 6 години процъфтяваща арабска и светска държава, която никога вече няма да е същата. Защо точно днес пишем за Сирия? Нямаме информационен повод. Но идват празници, най-хубавите християнски празници, а 10 % от сирийското население са християни. Дали те ще имат хубава, топла и уютна Коледа? Надали, може би малцина. Много от християните избягаха, родните им места бяха опустошени, други са все още у дома, но какъв празник, като те едва оцеляват?

Сейда Сейдная. Загледайте се и ще различите кръстовете дори по скалата.

Жалко за сирийския народ и за страната Сирия. От това, което се случва там през последните 6 години на фона на жалките и лицемерни опити на международната общност да намери решение на конфликта, страдат не само сирийците, а и целият свят.

Защото: Сирия крие хилядолетна история и е била дом на много цивилизации. Когато преди да започне войната през 2011 г. се разхождах из места като Палмира, крепостта "Крак де Шевалие", Босра и много други, изгубвах представа за времето. Пейзажът те връщаше във времето преди Христа. Е, радвам се, че съм видяла и усетила това богатство. Жалко, че вие няма да може да му се насладите.

Днес ви разказвам за историческите места на Сирия, които бяха опустошени през войната с надеждата тази лудост някога да спре.

Страната има 6 обекта, включени в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Всички те днес или са разрушени, или са им нанесени сериозни щети. Някои от тях са били бомбардирани по време на конфликта, други са били целенасочено сринати със земята от фанатици, за които те са символ, противоречащ на правата вяра.

Арката на Триумфа в Палмира, която е построена преди повече от 2000 години и бе една от най-популярните туристически дестинации в Сирия, бе унищожена от „Ислямска държава“ през октомври 2015 година, след като групировката установи контрол над района.

View post on Instagram
 

На снимката се вижда какво е било и какво е сега.

Същата година, през 2015 г., и друга култова забележителност в Палмира бе разрушена - храмът на бога Бел. От предишното му великолепие днес няма и помен.

View post on Instagram
 

В хода на войната бяха унищожени и Aпамеа в Хама, Тел Мердик в Идлиб и Дура Еропос в Дер-е-зор.

Апамеа

Сериозни поражения понесе и древният град Босра, някога спирка на поклонниците по пътя им за Мека, в който преди войната времето сякаш бе спряло. Римският амфитеатър от 2 в. претърпя щети при бомбардировки на 22 декември 2015 г.

Амфитеатърът на Босра

"Разрушенията в Босра представляват значителна ескалация на ужаса на тази война, която трябва да бъде спряна , за да може да се запази това богатство“, се изказа и Ирина Бокова.

Една от най-големи и най-запазени средновековни крепости в целия свят „Крак де Шевалие“ за съжаление също пострада по време на войната. При въздушен удар бе срината една от кулите й.

View post on Instagram
 

Алепо – много важен град, разположен в северната част на Сирия, като че ли най-много пострада във войната. Омаядската джамия понесе сериозни щети, бе разрушено и минаре от 11 век. Цитаделата на Алепо, както и сукът Мадина - най-старият покрит пазар в света, също бяха разрушени.

Това са само знаковите места в Сирия, които войната промени завинаги. Много други градове, манастири и паметници също бяха разрушени, но няма да ни стигнат десетки редове, за да ви разкажем за тях.

Остава ни само да гледаме снимки, да си спомняме и да се надяваме, че тази абсурдна война недалеч от нас някога ще свърши. И хората там ще могат да празнуват истинска Коледа.