Различни страни, различни навици и обичаи. Ако ти предстои да пътуваш в някоя от долуизброените държави и за да не рискуваш да те възприемат като невъзпитан и груб чужденец, е добре първо да се запознаеш със съответните навици и традиции, свързани с добрия етикет и маниер на поведение.

Индия

При поздрав с индиец допирате двете си длани една до друга пред гърдите и леко се покланяте. Не се обръщайте към него с малкото му име, освен ако не ви е много близък приятел. И в Индия се яде само с дясната ръка, лявата се смята за нечиста. След хранене не се благодари за вкусната храна, тъй като там, колкото и да е странно да ви звучи, това се смята за обида. Носете подаръци. Индийците много ги обичат. В никакъв случай сред тях не бива да има стоки от кожа, защото както знаете, кравите в Индия са свещени. Жените не трябва да ходят разголени. Облечете светли, а не тъмни дрехи. Винаги се събувайте, преди да влезете в храм или частен дом. Мюсюлманите не ядат свинско, а индусите – говеждо. Съобразявайте се с това. Говорете бавно и спокойно. Ако домакините ви се хранят с ръце, ще трябва и вие да последвате примера им.

Китай

При представяне не се стряскайте от бурните аплодисменти, които ще последват. По този начин китайците ви приветстват за добре дошли. Ако не отвърнете и вие с аплодисменти, ще обидите събеседника си. Не отказвайте питие, когато домакинът ви предложи. Отказът и думичката „не“ обижда китайския домакин. Ако го отпиете сам, това ще наскърби господаря на дома. На масата ще имате три чаши – една голяма за бира, сода или минерална вода, една малка за вино и една още по-малка, предназначена за вдигане на наздравица. Поведението на трапезата се различава драстично от европейското. Силното сърбане и мляскане в Китай са част от добрия тон. Яде се предимно с пръчици, като купичката с ориз се поднася към устата. Пръчиците не се оставят никога върху купичката, а до нея. Проява на добро възпитание и уважение към щедростта на домакините е да оставите малко храна в чинията. Така ще покажете, че не искате допълнително. Уважението към по-възрастните е нещо изключително важно в Китай. Червеният цвят носи късмет, затова булките се обличат в червено. Черно и бяло са траурни цветове. На сватба се носят пъстри дрехи.

Аржентина

За социални мероприятия задължително пристигайте тридесет или шейсет минути по-късно от посочения час. Да бъдеш точен и да пристигнеш навреме се счита за проява на невъзпитание и грубост. Избягвайте да говорите за Великобритания или Фолкландските острови. Аржентинците са доста чувствителни на тази тема.

Япония

Постарайте се да избягвате числото „четири” – за японците символизира смърт. Проява на добро възпитание е, когато ви предложат храна, да се подвуомите първо, а после да приемете. Знакът "V" се приема като сериозна обида. Повдигането на съдовете с ястията, да си сипвате сами, да пробождате храната с пръчиците за ядене се считат за изключително лоши маниери. За сметка на това пък може да сърбате доволно, когато хапвате юфка – така ще демонстрирате своето удовлетворение от вкуса на ястието. Да обядвате и да не кажете няколко пъти „oishii“ (вкусно) се счита за много груба постъпка. Японците нямат поносимост към твърдите напитки, поради недостиг на специален ензим в тялото, който разгражда алкохола. Ето защо, често можете да видите спящи подпийнали японеци на улицата. В японските ресторанти пък е прието да ви запазят недовършената бутилка алкохол до следващото ви посещение.

Северна Корея

Не докосвайте никого, който не ви е много близък приятел – счита се за нарушение на личното пространство. Винаги подавайте или взимайте предмети с дясната ръка или в краен случай – с двете ръце. Даването на бакшиши е обидно в Северна Корея. Ако сте на официална вечеря, пригответе се да изпеете нещо, независимо какви певчески данни имате. Иначе ще обидите околните. Никога не използвайте думи като „приятел”, „човек”, „този човек” или „онзи човек” ("fellow," "guy," "this man" or "that man") - счита се за много унизително. Откажете комплимент, когато ви направят такъв. Не казвайте „благодаря” – невъзпитано е и е проява на липса на скромност.

Мексико

Тако питката в Мексико не се реже с нож. Онези, които се безпокоят, че пълнежът на традиционното за страната хлебче ще се разпилее, трябва да се постараят все пак да изядат специалитета без прибори за хранене.Така че - моля, бъдете възпитани и яжте с ръце. Мексиканците обичат близките разстояния. Внимавайте да не отстъпите крачка назад, когато той се приближи към вас. Ще бъде разтълкувано като лична обида.

Австралия

Знакът "V" се счита за много вулгарен и обиден. Също така, качвайки се на такси, задължително седнете отпред до шофьора. Качването на единичен пътник на задната седалка се смята за демонстриране на превъзходство.

Бразилия

Лесно ще познаете кои жени са омъжени и кои не. Първите при среща и поздравяване се целуват по два пъти – по веднъж на всяка буза, а неомъжените добавят трета целувка. Знакът „ок” в тази страна се счита за изключително груб и вулгарен – не го правете. Знакът "thumbs up" се използва за изразяване на одобрение.

Тайланд

Докосването между хора от един и същи пол е доста разпространено. Не се дърпайте. Докосването на човек от противоположния пол обаче е много голямо табу – не го допускайте. Тайландците вярват, че жената губи престиж и бива унижена, ако бъде докосната от мъж на публично място.

Виетнам

Мъже и жени не бива да се докосват навън. В същото време за мъжете е нормално да ходят из улиците, хванати за ръце. Ако се опитате да ги поздравите на техния език – внимавайте. Тяхното “xin chao” има шест различни значения, според това как го произнесете, и само едно от тях е „здравей”. Виетнамската вечеря в повечето случаи е купа с ориз и пръчици за хранене. Дръжте купата с ориз в ръката си – счита се за невъзпитано да ядеш от купа, която е поставена върху масата.

Турция

„ОК” знакът там означава, че някой е гей, а поставянето на палеца между първите два пръста в Турция е равносилно на показването на среден пръст в САЩ. Турците обичат да задават много въпроси от личен характер, например: „Откъде сте?“, „Колко деца имате?“, „Сам ли сте?“, „На колко години сте?“ и така нататък. За повечето гостуващи такива въпроси могат да изглеждат неприлични, но за местните това е напълно нормална практика. Ако турчин ви покани на гости половин час след запознанството ви, не изпадайте в паника. Просто турците са много приятелски настроени и гостоприемни хора. А ако се съгласите да окажете чест на турския си приятел като посетите дома му, вие си гарантирате вкусна и обилна трапеза. Имайте предвид, че трябва да събуете и оставите обувките си на входа, влизайки в дома на домакина. Пушенето на обществени места е забранено и търговията с наркотици се наказва със смъртно наказание

Белгия

Ако подарявате цветя, в никакъв случай не избирайте хризантеми – за белгийците те символизират смърт и подаряването на такова цвете се тълкува като пожелание за скорошна смърт. В Белгия задължително приемайте всяко питие, което Ви е предложено от домакина и не питайте за такова, което не ви е предложено. И докато някъде другаде е наложително да оставите малко храна в чинията си, то тук на всяка цена изяжте всичко, което има в нея – белгийците смятат оставянето на храна за голямо прахосничество и не гледат с добро око на него.