Остров Тувалу е малка държава, която е разположена между Австралия и Хавай, в югозападния край на Тихия океан.

Островът изглежда по този начин:

Четете още: Най-добрият ресторант в една от най-скъпите държави

Обикновено това е дефиниция за "островен рай", но нещата тук седят по малко по-различен начин. Най-високата част на острова се намира едва на 15 фута над морското равнище. Може би вече разбирате, защо този остров е обречен?

Всичко започва, когато местното население на Тувалу започва да сече горите на острова, като по тозин начин се снабдява с гориво и дървен материал. За своите постройки освен дървета, местните използват и пясък, който са добивали от бреговата линия. Изсичането на дърветата и взимането на пясък от бреговата линия довеждат до ерозия, която води до редица свлачища.

"Пясъкът е всичко, което имаме."



Свлачищата и ерозията карат острова да потъва с бързи темпове в морето. Освен проблемът с бързото потъване на острова, съществува и друг проблем. Нивото на Световния океан се покачва и причината за това е глобалното затопляне. Всички тези проблеми карат остров Тувалу да изчезва постепенно, докато накрая не потъне в дълбините на Пасифика.

Въпрос на време е жителите на Тувалу да унищожат напълно пясъчните дюни и горите на острова си, а това със сигурност ще намали значително размерите на територията, която те обитават.



За бъдещето на Тувалу за момента съществуват два реални варианта, за съжаление и двата с фатален край. Първият вариант е размерите на островът да намалеят и той да остане с размерите на "пощенска марка". Вторият вариант е разтапянето на ледниците, породено от глобалното затопляне, да изпревари жителите на острова и той да бъде залят от Пасифика.

Четете още: Необичаен фонтан-лодка във Валенсия