От тази седмица новата директна самолетна линия на нискобюджетната компания Buta Airways вече оперира от летище София. Всеки вторник на изключително привлекателни цени можете да се възползвате от полети до столицата на Азeрбайджан – Баку. Това е безпрецедентна възможност да се посети град, който е напълно непознат и доскоро беше труднодостъпен за по-голямата част от българските туристи.

Дестинацията не е за подценяване: Баку представлява изумителна съкровищница от култури и заможен икономически център, който в последните десетилетия се превърна от пост-социалистически град в едно от най-красивите места на Изтока.


Още кацането на летището, чиято нова футуристична сграда е изцяло стъклена, ще ви убеди, че отивате в една от най-интересните съвременни столици.

След разпадането на Съветския съюз и обявяването на независимост през 1991-а, Баку възвърна мястото си сред топ-градовете – място, заемано преди около век и половина, когато нефтените залежи в района започват да привличат погледите на западни милионери като Ротшилд и Нобел.

Признание за напредъка на Баку в последните години е и фактът, че беше сред избраните домакини на Европейското първенство по футбол за 2020 – кандидатура, за която се бореше и София, но която не успя да защити. Столицата на Азербайджан беше и домакин на 57-ото издание на „Евровизия“ през 2012 и вече редовно домакинства състезания от Формула 1.

В последните години световната преса заговори за града като за „Дубай на Кавказ“ (британският The Telegraph) и това се дължи и на огромните инвестиции в ново строителство, които привлякоха архитекти като Заха Хадид – създател на дизайна на Център „Гайдар Алиев“. Завършена през 2012-а, тази постройка е сред последните проекти на Хадид и е истински архитектурен шедьовър.



Съществуването на подобни сгради демонстрира силното желание на управляващите в Азербайджан да модернизират инфраструктурата на Баку, оставяйки в миналото съветския модернизъм, оформял облика на града в продължение на десетилетия.

Успехът им е видим и столицата вече се нарежда сред петте града в света с най-уникална архитектура.


Всъщност регионалният план за развитие на Баку е с давност до 2030 година и включва цялостно развитие, „съобразено със свободната икономика“, по думите на властите.

Един от най-мащабните градски проекти, върху който работи общината, е „Белият град“, който ще възстанови и развие източната част, където е била съсредоточена в продължение на десетилетия петролната промишленост. Целта е районът да се облагороди и да се оформи модерна зона от градски тип. Не се съмнявайте, че мястото отново ще бъде като взето от фантастичен филм, тъй като са привлечени водещи световни архитектурни студия, сред които Foster and Partners и F+A Architects, известни с проектите си в Дубай и Катар.

Но Баку не е само футуристично бъдеще, защото има и богато минало и разнообразна история.

Средновековният Стар град е защитен от ЮНЕСКО и в него можете да видите следите на персийско, османско и руско присъствие. Уличките, затворени между крепостни стени от 12 век, наподобяват лабиринт, осеян с малки магазинчета за сувенири и килими. Тук се намира и дворецът Шарваншах, който е от 15 век и се води основна туристическа забележителност. Отново в Стария град се намира и символът на Баку – древната Момина кула, висока почти 30 метра.



Сред музите, които трябва да посетите в Баку, задължително включете в програмата си отворения през 2014-а „Музей на килима“, чиято сграда представлява навит килим.



Символ на Азербайджан е пламъкът, като страната е наричана „Страна на огньовете“. Затова и не е странно, че гербът на Баку включва три пламъчета, горящи над морската вода. Този символ обяснява и присъствието на трите футуристични „Огнени кули“, построени на брега на морето. Тези три небостъргача, които служат за жилищни и за комерсиални цели, също бяха завършени през 2012 година и изумиха света с разноцветните си фасади.

Друг символ на Баку е вятърът. Древното име на столицата се превежда като „град на ветровете“, тъй като тук въздушните стихии са особено силни. Имайте предвид това, когато пътувате през зимата. А ако подготвяте пътуването си през лятото, бъдете готови за сухо време с големи горещини.


И накрая да не забравяме основния елемент, по който всички запалени туристи съдят за една дестинация: кухнята. За вкусотиите, които можете да опитате в Баку, вече е изписано много, защото азерската кухня от години е в полезрението на кулинарните блогове с изобилието от месо, риба, пресни зеленчуци и плодове, подправки и свежи билки. Затова ще оставим на вас да съставите сами кулинарния си списък със задължителни блюда.

След всичко прочетено ви остава единствено да стегнете куфарите, да хванете самолета и да потопите сетивата си в цветовете, вкусовете и усещанията на един град, който се опитва да съчетае възможно най-хармонично напредъка на Запада с традициите на Изтока.