Автор
Цвета Герчева

Албания или Амстердам - как да прекараме Новата година по най-щурия начин

Още се чудите къде да бъдете на Нова година? Защо този път не заложите на някоя нетрадиционна дестинация, която да направи преживяването ви наистина незабравимо. След като ви разказахме за страхотните варианти да посрещнете Новата година в Париж, Рим, Барселона, Будапеща или пък Босна и Херцеговина, ви представяме две нови идеи, които определено си заслужават - Албания и Амстердам.



Непознатата Албания - българска история и страхотна храна


Албания - близка и така непозната е една от дестинации, които гарантират наистина различно изживяване на Новата година. Страната, която е известна с красивата си природа, е уникална и с древната си история и с многото запазени паметници от Първото и Второто българско царство.

Пътят до Тирана също сам по себе си е изживяване, защото ще минете през непознати кътчета и ще разгледате красивия пейзаж край Скопие и Струга. Нашите приятели от София тур имат и страхотна новогодишна програма за Албания, а хотелът, който са избрали, е проверен и е един от малкото в Дуръс, които работят целогодишно - факт, който никога не бива да подценявате, когато наемате стая за Нова година.


Веднъж преминали границата на Албания, ще се уверите, че дестинацията си заслужава. Сред най-красивите места е Дуръс - пристанищен град, който някога е бил столица на Албания. Градът е морски курорт, предпочитана дестинация за почивка на много местни и чужденци. Намира се в близост до столицата Тирана. Интересни забележителности са руините на крепостната стена, амфитеатърът от римско време, джамията Фатух, културният център, както и старите военни бункери около плажа.


И съвсем извън туристическия гид - Албания е страна, която пази много българска история. Старинният град Берат, наричан „града на хилядите прозорци” или „културно-историческото сърце на Албания” има древна история, включен е в Списъка за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и е тясно свързан с нашата история. Там можете да видите страхотно запазени православни църкви и манастири, както и гробовете на паметни за българската история личности – Свети Йоан Владимир, Свети Горазд и Свети Ангеларий – учениците на Кирил и Методий.



Амстердам - култура, чаровни канали и старинен дух


Искате да прекарате една наистина запомняща се Новогодишна нощ? Вашето място е Амстердам. И хич не си мислете, че кофи шоповете са най-интересното, което може да видите в града, който наричат Холандската Венеция. Стотиците канали и мостове ще ви очароват, а усещането да се изгубите из малките улички в центъра е уникално.

Изобщо, Амстердам си заслужава дори и само за да усетите духа на Холандия, запечатан с доза шик в този така любим на поколения туристи град. Цветните фасади на къщите, велосипедите и улицата с червените фенери ( вече са останали все по-малко труженички, но пък легендата около квартала с красавиците все още се носи из целия свят).


Нашите приятели от София тур са организирали страхотна самолетна програма за Нова година в Амстердам, а ако се чудите къде е купонът в нощта на 31-и срещу 1-ви, то бъдете сигурни, че стотиците малки клубчета в сърцето на Амстердам ще бъдат арена на паметни партита.


Но дестинацията предлага много повече - най-голямата колекция от картини на Ван Гог, галерии, в които можете да видите оригинали на Рембранд и Вермеер, както и уникалната сбирка с мебели и произведения на изкуството на Кралския дворец - една впечатляваща сграда, разположена в сърцето на града.


Ако все още не сте решили как да прекарате новогодишните празници - защо не разгледате предложенията на София тур? И помнете, че инвестицията в спомени и хубави преживявания е най-добрата, която можете да направите в живота си!

Вижте още страхотни предложения за Нова година - ТУК.