7 скални забележителности в България, които трябва да видите

06 август 2017 | 10:00
видяна 23762
коментари 4
Снимки: Fixstay.com, bulgarianhistory.org

България е страна на великолепни природни шедьоври и спиращи дъха забележителности, които веднъж видени, никога не забравяш. Сред богатата галерия от панорамни гледки, с които страната ни може да се похвали, са и действащите като опиат за окото удивително красиви скални творения – зашеметяващи творби, които природата е извайвала в продължение на векове. Вижте някои от най-възхитителните, които задължително трябва да видите това лято със собствените си очи:

1. Белоградчишките скали


Днес Белоградчишките скали се разпростират на приблизително 30 км дължина, 3 до 5 км ширина и до 200 м височина. Най-величествените скали: Мадоната, Конникът, Монасите, Ученичката, Лъвът, Мечката, Адам и Ева, Замъкът са разположени в Западния Предбалкан, близо до град Белоградчик. Тези изумителни скални образувания са може би най-популярните в страната ни. Не случайно преди няколко години именно те бяха избрани да участват в световния конкурс за новите седем чудеса на света. Фантастичните си форми дължат на ерозията и на други природни фактори, оказвали въздействие върху тях в продължение на милиони години.

2. Скалните образувания на о-в Св. Анастасия


Св. Анастасия – остров на легенди, мистика и очарование. Островът е много малък - с площ едва 9 декара. Но това не пречи да е изключително красив и интересен. Има три скални феномена, разположени на различни места, известни като Гъбата, Дракона и Вкамененият пиратски кораб. Особено интригуващ е обликът, наподобяващ глава на Дракон, пиещ от морето.

3. Чудните скали край Дългопол

Скалите край Дългопол се намират на 4 км от село Аспарухово, на бреговете над язовир „Цонево“. Представляват впечатляваща скална структура, образувана от въздействието на водата и вятъра, включваща около десет скални възвишения с височина 50 – 60 метра. Когато застанеш срещу тях, оставаш с впечатлението, че пред стоят руините на огромен старинен замък.

4. Пещера Проходна, с. Карлуково

Тази пещера е известна и под името Очите на Бога. В резултат на ерозия на тавана на пещерата са се образували две почти еднакви по големина дупки с формата на очи. Мястото е лесно достъпно, тъй като се намира непосредствено под пътя от Луковит към Карлуково (на 2 км от селото).

5. Чудните мостове

Намират се в Западните Родопи на 35 км северозападно от Чепеларе и на 8 км от село Забърдо. Интересното е, че в миналото на това място е минавала пълноводна река, чиито води са проникнали на дълбочина в пукнатините на мраморите и с течение на времето са образували подземна водна пещера. В резултат на дългогодишната ерозията части от пещерата се срутили и така се образували Чудните мостове.

6. Лъвската глава

Това величествено творение на природата е разположено в най-високите части на резерват „Ропотамо“. Лесно може да бъде забелязано по пътя Созопол – Приморско, а също и при разходка с лодка по река Ропотамо. 7. Стобските пирамиди

Тези уникални скални композиции в западните поли на Рила планина, изваяни сякаш от човешка ръка, всъщност са творение на самата природа. Повечето от тях са конусовидни и завършват с каменна шапка. Височината им варира между 7 и 12 метра. Пирамидите носят различни имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята, Сватовете и др. Едно от впечатляващите им качества се крие в цветовете им, които преливат от светложълто до тъмнокафяво и червено. Най-красиви и зрелищни са при залез слънце и на лунна светлина.

Ако и вие познавате още причудливи скални забележителности у нас или лично сте посетили някои от тях, ще се радваме да ни ги споделите... 

Четете още: Забележителности по черноморието, които трябва да видите


Още по темата

Коментари

4
  13 август 2017 | 22:53 отговор
 

Тук свободно може да допълним и скалния феномен в град Сливен - Халката. Забележителната скала е пълна с мистерии, митове и легенди, носещи се от хиляди години насам. :)

 
3 Ман Гал
  07 август 2017 | 11:06 отговор
 

Драгалевският катун в Драгалевци.

 
2
  06 август 2017 | 13:52 отговор
 

Провъртеника, той е близо до пещерата Проходна.

 
1 аз
  06 август 2017 | 12:15 отговор
 

Седларката при с.Ракита,обл.Плевен

 

Добави Коментар

Най-четени