Три или шест хранения на ден? Големи или малки порции? Има ли значение?

Всички обичаме да се храним, ето защо хората са толкова склонни да участват активно в дебати, когато става въпрос за храненето. Един от най-пиперливите въпроси е свързан с честотата на хранене и контрола на теглото. Има хора, които категорично отказват междинните хранения – това са тези, които се ограничават с до три хранения на ден. Според тях междинните хранения са лош навик, който може да доведе до трупане на килограми. В отсрещния ъгъл са хората, които твърдят, че няколко малки хранения на ден ще помогнат за контрола на глада и затова препоръчват да се консумира храна пет или шест пъти на ден.
Кой от двата вида режим на хранене е по-добър? Изследванията все още не ни дават категоричен отговор, но можем да стигнем до заключението, че независимо дали се храним три или шест пъти на ден, въпросът е, дали храната, която си доставяме допринася за нашето здраве, което зависи колко точно енергия консумираме, а не толкова, колко пъти на ден се храним. С други думи, междинните хранения изобщо не са нещо лошо, стига с режима, който сте избрали, успешно да контролирате теглото си.

Междинните похапвания се възприемат като враг на стройната фигура, защото за тях се съди по това, което много хора избират - мазни, солени и сладки храни в опаковки, като чипс, бисквити и бонбони. Ако междинното хранене е вредна храна, то тогава това е вярно – с консумирането на преработени храни могат да се натрупат килограми за нула време. Някои хора избягват междинните хранения, защото за тях е много трудно да намалят приема на калории по време на основните хранения. Ако за такива хора е трудно да контролират какво консумират на закуска, обяд или вечеря, те смятат, че междинните хранения просто ще налеят масло в огъня.

Разбира се, има много здравословни храни, които да изберете за междинно хранене, подходящи за малка и честа консумация. Това е практически въпрос: колкото по-често се храните, толкова повече възможности имате, за да посрещнете хранителните си нужди.



Да приемем, че се опитвате да консумирате 5 порции плодове и зеленчуци на ден, няколко порции млечни продукти, а също и да посрещнете нуждата си от протеин. Това може да се окаже трудно, ако се опитате да разпределите цялата тази храна само за три хранения през деня. Но ако използвате междинни хранения като възможност да консумирате здравословни плодове и зеленчуци, както и кисело мляко богато на калций, или допълнителна порция протеин, би било много по-лесно да постигнете целите си в храненето за деня.

Ето още нещо: обикновено хората, които се хранят по-рядко, са убедени, че едва ли не цял ден не са консумирали почти нищо и когато настъпи моментът за хранене си позволяват твърде много. Същите хора си мислят, че по-рядкото хранене, но на по-огромни количества ще ги засити за по-дълго време. Това, обаче, много рядко се случва. Същите тези хора обикновено завършват с леки междинни хранения.
Честият прием на храна може наистина да помогне при контрола на порциите. Ако се храните по-често, можете да се научите да се засищате с по-малко, като консумирате все по-малки количества при всяко следващо хранене , тъй като ще знаете, че ще се храните отново след няколко часа.

Това е красотата на здравословно хранене. Храните богати на фибри, зеленчуците и пълнозърнестите храни имат сравнително малко калории на порция, а нискомаслените протеинови храни помагат да се задоволи гладът. Това означава, че можете да се храните на всеки няколко часа и пак да имате достатъчно и качествено хранене, без да консумирате огромни количества калории.



Д-р Сюзън Бауърман - Директор Обучение по здравословно хранене в Хербалайф. Сертифициран диетолог със сертификати от американската Академия по хранене и диететика като специалист по спортна диететика и специалист по затлъстяване и управление на теглото; член на Академията по хранене и диететика за значителен принос в областта на диетиката.