Плодовете и зеленчуците съдържат природни, биологично активни компоненти, които спомагат за поддържането на здравето, а в разнообразието им се крие ключът към вашето добро състояние.

Ако не сте голям фен на зеленчуците, може да мислите, че е възможно да компенсирате липсата им с консумирането на повече и различни плодове. Лесно е да допуснете тази грешка, защото почти винаги ги споменаваме заедно: плодовете и зеленчуците са много полезни, например. Тъй като те са здравословни растителни храни, естествено е да се приеме, че са малко или много взаимозаменяеми по отношение осигуряването на хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае.

До известна степен това е вярно. Можете да си набавите витамин С също толкова лесно от плодовете, както и от броколи; цвеклото и бананите са с високо съдържание на калий. Но плодовете и зеленчуците също предлагат зашеметяващо разнообразие от фитонутриенти - естествени растителни компоненти, които могат да стимулират доброто здраве. Така че набавянето на възможно най-широката гама от фитонутриенти е много по-вероятно, ако консумирате и плодове, и зеленчуци.

Фитонутриентите са отговорни за вкуса и цветовете в плодовете и зеленчуците. Когато се замислите за многообразието от вкусове и нюанси, които те предлагат, а не мислите за тях като за обикновени източници на витамини и минерали, можете да оцените колко разнообразни са те всъщност.

Горските плодове и броколите съдържат приблизително еднакво количество витамин С, но фитонутриентите в тях са изключително различни. Горските плодовете получават своя червеникаво-лилав цвят от някои елементи, които са много по-разпространени в плодовете, отколкото в зеленчуците. От друга страна, има различни фитонутриенти, които са отговорни за силните миризми, типични за броколите, зелето или карфиола. Но вие няма да намерите тези миризливи елементи в плодовете. Друг естествен пигмент - ликопен, дава богат червен цвят на плодове като доматите (да, доматът е плод), розов грейпфрут и гуава, но ще ви бъде трудно да го откриете в повечето зеленчуци.

Има много хора, които смятат, че консумирането на плодове за сметка на зеленчуци, или обратното, е също толкова полезно, колкото консумирането на плодове и зеленчуци. Ето защо даваме тези примери и се опитваме да ви насърчим да въведете по-голямо разнообразие в хранителния си режим. Ако всичко това ви звучи познато, помислете как можете да направите тази позитивна промяна в храненето си.

Хората, които не харесват плодовете в сравнение със зеленчуците, са сравнително по-малко и много често основната причина за това е текстурата. Ако не ви допада меката консистенция на зрелите плодове, опитайте да включите пресни или замразени плодове в различни рецепти за смути или ги използвайте като топинг към извара или кисело мляко. Ако някои плодове са твърде кисели за вашия вкус, можете да ги замените с по-сладките им разновидности. Мандарините, например, често са по-сладки от повечето портокали.

В случай че не ви харесва текстурата на варени зеленчуци, опитайте ги сурови. Когато зеленчуците с по-силен аромат ви отблъскват, опитайте да добавите подправки, билки, чесън или пък цитрусови плодове. Можете да ги включвате в супи, сосове за паста, гарнитури и други здравословни рецепти. Или ги задушете леко на пара, охладете ги и ги добавете в салата. По този начин неприятната миризма ще остане в парата.