Днес започва Светлата седмица! Денят след Великден се нарича Светли понеделник, но е познат още и като „разтурни понеделник“ или „разметни понеделник“, защото се свързва с обичай, който хората смятали, че предпазва от природни стихии като градушка и спомага за плодородие. Традицията повелява на този ден младежи да напускат пределите на селото, да се разделят на две групи на някоя поляна и да размятат червени яйца помежду си.

Светлата седмица се нарича още „празна“ и е периодът, в който възркъсването на Иисус носи просветление и надежда, че злото е победено от доброто, а смъртта – от живота. Седмицата приключва с Томина неделя, когато народът боядисва яйца, но този път за душите на починалите. Името на този ден произлиза от апостола Тома, който единствен не повярвал на възкресението Христово. Осем дни по-късно Иисус се явява на апостола и така той най-накрая повярвал и дълбоко се разкайва за съмненията си.



През следващите седем дни се прославят имената на светите апостоли и на св. Богородица. В тази седмица със специален обичай се празнува и „празната сряда“. Тогава младите девойки лазаруват и правят кукла от чехли на бременни жени. След това измиват лицата си, защото вярват, че този обичай ще им бъде на късмет и в тях ще се влюбят добри момчета, вместо зли змейове. В този ден се играе и Ладино хоро.

В петък е празникът „Лятна Св. Петка“ и тогава се организират борби, състезания и игри около църкви и манастири с името на светицата. След тях се смята за голямо щастие и късмет, ако срещнете бременна жена.

От днес народът вярва в доброто, в чудесата и най-вече във вечния живот.

Четете още: Великден е: Обличаме нови дрехи за късмет!