Автор
Woman.bg

За мъдростта и нейните рожби - вяра, надежда, любов!

Днес отдаваме почит на изконните човешки добродетели, които осмислят живота ни, правят ни по-добри, силни и истински – вярата, надеждата, любовта и мъдростта.

На 17 септември църквата отбелязва покъртителната саможертва на една майка и нейните три дъщери с имена на християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов, живели през втората половина на I век в Рим. Една трогателна история за силата на човешкия дух и непримиримостта към злото.

София и трите ѝ рожби били ревностни последователки на християнското учение. Те не криели това и дори разпространявали неговата философия открито, без да се страхуват, че с това могат да си навлекат гнева на императора.

Не след дълго вестта за тях достигнала до ушите на император Адриан, който подлагал всички християни на жестоки изтезания. След като майката и дъщерите били отведени пред него, те изумили всички със спокойствието и тържествените си усмивки, които сияели като слънца.

Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но младите момичета останали непреклонни. Тогава, за да се откажат от християнската вяра, той дал заповед да подложат на мъчения трите млади момичета пред очите на майка им. Децата обаче не издържали и загинали, след което императорът разрешил на София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни по-късно умира и майка им. С това света София се превърнала в мъченица, защото като майка била принудена да стане свидeтел на най-жестокото изтезание – смъртта на децата си. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

Днес, по стара българска традиция, трапезите са затрупани с грозде, круши и дини, а за здраве, сполука и любов се раздават домашно приготвени обредни хлебчета. Смята се, че децата, кръстени на този ден, ще се радват на късмет и благоденствие през целия си живот. Вярва се също така, че сключването на брак на празника на вярата, надеждата и любовта, ще донесе дълъг и щастлив съвместен живот на младоженците.

На този прекрасен християнски празник нека всички си пожелаем повече вяра, за да сме по-добри едни към други, надежда – за да има светлина в душите ни, и любов, за да бъде светът едно по-добро място за живеене.

Честито на имениците - София, Софи, Вяра, Вера, Верка, Надежда, Надя, Надин, Любов, Любомира, Любомир, Люба, Любо, Любчо и Любен!

Четете още: Интригуващата история за раждането на химна „Върви, народе възродени“