Автор
Woman.bg

Велики четвъртък е! Започва великденското боядисване!

Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или на Велика събота преди празника.

Първото яйце трябва да се боядиса в червено. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството.

Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което през цялото време е престояло в къщата - да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.



Яйцето се пази, за да носи късмет

Има наистина много начини да оцветите яйцата, различни техники и похвати. Ето един от тях, който ни връща към природата.

Наситено червено

Настъргваме на ситното ренде червено цвекло. С ръка изцеждаме сока в подходящ съд. Сварените и още горещи яйца потапяме изцяло в сока, можем и само да капнем капки, като се оттекат, се получават интересни ленти и шарки. Ако пък нарежем цвекло в съда, където варим яйцата ще се получи цвят малко по-различен от наситеното червено, с лек лилав оттенък.

Ярко жълто-оранжево

Сваряваме за около 5 мин. 3 с.л. куркума в 400г вода. В този разтвор потапяме горещите сварени яйца. Държим дотогава, докато се постигне желания цвят. Обикновено за 5-6 минути се получава.

Жълт цвят ще получим и ако сварим яйцата с люспи от лук. Но да се има предвид, че яйцата получават лек дъх на лук при варенето.

И друг вариант за боядисване с лук е приготвянето на отвара от люспи, в която се потапят сварените яйца: обелките на 4 глави лук се заливат с 2 ч. ч. вода с 2 с. л. оцет и 1 ч. л. морска сол.

Зелено, сиво-зелено

След като се боядисат сините и жълтите яйца, се смесват горещите смеси с боровинките и с куркумата.

Втори начин е като в съд с вместимост 3л слагаме да се вари гъста отвара от коприва и лопуш /лапад/, след десетина минути прецеждаме и в отварата сваряваме яйцата. За ярко зелен цвят можем да изстискаме свеж сок от спанак или лопуш и да оцветим горещите яйца. Сокът ще извлечем по-лесно като смелим с пасатор листата. Прецеждаме през тензух.

Светло и тъмно кафяво

За получаването на този цвят се използва суха орехова шума или зелените обелки от орехите, ако сме си събрали през есента. В зависимост от наситеността на отварата е и цветът на яйцата. Кафяво се получава и от силна отвара на черен чай и силно кафе.

Синьо

1 ч. ч. замразени черни боровинки се пасират и се разбъркват с 2 с. л. оцет, 1 ч. л. морска сол и 400 мл вода.

След боядисването яйцата могат да си изрисуват в бои на водна основа, да се излъскат с олио за блясък.

Посочените начини за боядисване са по-сполучливи при бели яйца. Ако яйцата са тъмни, жълтият и зеленият цвят най-вероятно няма да се получат.

И още, от куркумата и ореховата шума яйцата приемат дъх от използваните отвари, което може и да не се хареса.