Автор
Антония Михайлова

Вечните детски въпроси за Дядо Коледа и как да им отговорим

Едни от най-радостните и дългоочаквани събития за всички малчугани по света са коледните празници. Най-любимият, сюблимен и върховен момент за всички тях обаче си остава нощта срещу Коледа - или по-точно времето, когато всички членове от семейството отварят подаръците, предварително поставени около окиченото коледно дръвче. Има обаче още нещо, което вълнува още повече децата около коледните празници. И това е личността на Дядо Коледа. Любопитните мъници започват да обстрелват родителите си с всевъзможни въпроси, свързани с неговата личност и мисия. А те от своя страна започват да се чудят как да отговорят, колебаейки се между това дали детето им трябва, или не трябва да вярва в съществуването на Добрия старец. Притесняват се от реакцията им, когато досетливите малчугани в един момент ще научат истината.

Ако и вие сте от тях, със сигурност ще ви бъде интересно да надникнете в нашите идеи как да им отговорите.

Съществува ли Дядо Коледа?

Разбира се, че съществува. Той е доказателство за това, че когато много силно искаш нещо хубаво да се случи, то непременно се случва! *

Защо Дядо Коледа идва само един път в годината?

Защото децата по света са много и през останалото време на годината Дядо Коледа, с помощта на верните му помощници – джуджетата и елфите, работят по въпроса с подаръците – изработват ги, приемат писма, грижат се за елените, изготвят маршрута при кое дете Дядо Коледа ще отиде най-напред и така нататък. Защото не е никак лесно само за една празнична нощ да се обиколи цялото земно кълбо и да се раздадат подаръци на всички малчугани.

Кога за първи път Дядо Коледа е дошъл при хората?

Дядо Коледа е живял още преди много много години. Смята се, че неговият първообраз е кападокийският епископ Свети Никола, който бил известен с щедростта, състрадателния си милостив характер и с обичта си към децата. Не се знае кога се е преместил на Северния полюс, в Лапландия, но най-вероятно причината е в това,че е имал нужда от майсторството и помощта на джуджетата и елфите при изработването на безбройните подаръци за малчуганите от цял свят.

А защо ние, в България, му викаме Дядо Коледа, а децата от Америка му казват Санта Клаус?

Смята се, че българското название „Дядо Коледа“ произлиза от латинското име Календи, с което се означават първите дни на всеки месец. Ето защо у нас му казваме Дядо Коледа. По света обаче той е известен под най-различнии названия, като най-разпространеното от тях е Санта Клаус. Следват Дядо Мраз, Папа Ноел, Свети Никола, както вече споменахме по-горе, Крис Крингъл. Навсякъде обаче е представян по един и същи начин, а именно като закръглен белобрад старец, облечен в червено и бяло, с вълшебна шейна, отрупана догоре с чували, пълни с подаръци.

А защо Дядо Коледа ни посещава и ни носи подаръци по това време на годината?

Защото тези дни на годината, и по-точно на 24-и декември срещу 25-и, целият християнски свят празнува Рождество Христово – раждането на бебето Исус Христос, което е нашият Спасител. На този ден всички се радват, празнуват и си разменят подаръци. А на първо място подаръци получава най-добрата част от човечеството – децата. В святата нощ пръв Дядо Коледа успява да обиколи цялата Земя и да посети всички деца, като им остави желаните подаръци под украсеното коледно дръвче.

А тези деца, които още не могат да пишат, как уведомяват Дядо Коледа какво искат за подарък?

Затова са мама и тате да помогнат в написването на писмо, което се изпраща чак в Лапландия. Там джуджетата го вземат от пощенската кутия на Дядо Коледа, предават го в ръцете му, а той от своя страна поръчва от тях изработката на желаната играчка. Всички играчки джуджетата слагат в огромни чували и ги натоварват във вълшебната шейна, впрегната от 9 елена с имена Дашър, Денсър, Пренсър, Виксен, Комета, Купидон, Донър, Блитцен и Рудолф.

Истина ли е, че подаръците отиват само в ръцете на добрите деца?

Не е вярно, защото всички деца са добри в сърцето и заслужават награда. Независимо от това, че понякога някои от тях все за нещо ще намерят да се начумерят. А и може би тъкмо в това е и чарът на всяко дете – да е смело, всезнаещо, с въображение до небесата, любопитно, безкрайно палаво, готово винаги да се притече на помощ на своите приятели и... много много истинско.

И на финал, нека не забравяме! Коледа е време за вълшебства и чудеса, за добри дела и усмивки върху детските лица. Нека те да греят с цялата си празнична жизнерадост. Защото, от всички нас, децата най-много го заслужават!

____

* Ще ви кажем защо този отговор е правилният: Най-много от всичко децата обичат вълшебствата. Темата за вярата в чудесата неслучайно е заложена в сърцевината на детските приказки от цял свят. Защото именно тя облагородява, повишава интелекта, разширява мирогледа и развива фантазията на детето. Вярата в Дядо Коледа оказва благотворно влияние и върху психичното здраве на малчуганите. Има изследвания, които показват, че вярата в такива измислици не само че не е вредна, но е и полезна за децата, като се започне от упражняването на алтернативното мислене, което е толкова важно за иновативността, и се стигне до развитие на емоционалната интелигентност. Повечето деца през определен период вярват в Дядо Коледа. Спират обикновено към 8-годишна възраст. Макар и много родители да се боят от този преход, той е неизменна част от порастването.

Четете още: 5 от най-вдъхновяващите коледни книги за деца