Автор
Роси Кацарова

Не правете тази грешка. Тяхната елха изгоря за секунди!

Остават броени дни до Коледа и мнозина вече са украсили елхата. Но за да не се превърне този символ на празника в истинско бедствие, запомнете, че винаги трябва да поливате дръвчето, ако то е истинско.

Добрата хидратация на елхата може да предотврати нейното запалване, разкриват опитни пожарникари. Това ясно си личи и от видео, разпространено от пресцентъра на лондонската пожарна.

Във видеото виждаме две елхи и двете украсени с лампички – едната обаче е поливана, другата – не. Искра от лампичките, което е изключително често явление, подпалва нехидратираното дръвче само за няколко секундни, а след още 30 вече цялата стая е в пламъци.

А второто, чийто клонки не са изсъхнали, не е обхванато от огън въпреки искрата.

Лампичките са номер едно причина за възпламеняване на елхите, затова винаги проверявайте дали те са в добро състояние преди да ги сложите. Също така ги изключвайте от контакта, когато си лягате вечер и особено когато излизате от вкъщи, разкриват от лондонската пожарна.

"Всяка година средно по 5 човека губят живота си заради пожар, предизвикан от елха, затова не бъдете немарливи", призовават те.

Четете още: Как да не подпалим дома по Коледа