Ако сте родител на малко дете/деца, със сигурност вече се чудите къде да заведете мъничето си на най-жизнерадостния и пъстър празник – Деня на детето. Ако към момента все още не сте планирали кътчетата, на които да се забавлявате заедно с най-голямото си съкровище, ние ще ви помогнем.

А събитията, които столицата е подготвила за малчуганите за предстоящия им празник, не са никак малко – като се започне от любимите на сръчните малчовци работилнички, партита, ателиета и се стигне до пищните и изпълнени с музика, цветове и феерия фестивали, представления и още цял куп чудни и вълшебни забавления.

Детски панаир пред Народния театър


Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което ще се проведе на 1-ви юни пред Народния театър „Иван Вазов“. Съорганизатори на събитието са Фондация "Изиарт" и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен. Работилниците ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 ч. И 20.00 ч. На територията на Градската градина и в близките музеи и галерии.

Вълшебен Мини Арт Фест в парк НДК

Осмото издание на българския фестивал за цирково изкуство Мини Арт Фест 8 (МАФ8) започва точно на 1 юни 2018 г. от 10.00 ч. в отвореното пространство на лятното кино (Амфитеатър) в парк НДК и ще продължи до 3 юни. Вход свободен. Участват 18 артисти от Франция, Дания, Италия и 3 български формации. Всички желаещи ще участват в работилници по жонглиране, акробатика, въздушна акробатика, йога и музика. Програмата на Мини Арт Фест 8 е наситена с представления и работилници за всички възрасти, за цялото семейство.

1 юни в Борисовата градина, лятна сцена

Празник за децата под надслов „ВСИЧКИ ЗАЕДНО”. Каузата на благотворителното детско събитие е посветена на изграждането на първия в България център за възстановяване и работа с деца с онкохематологични заболявания. Събитието ще се състои в парк Борисова градина, лятна сцена на 1 юни 2018 г. Начало: 10.00 часа. Край: 17.30 часа. Събитието включва: развлекателна програма на откритата сцена, забавни игри и танци с Парти Агенция Маска, ателиета (рисуване на лице, оцветяване на керамични фигурки, изработване на предмети от естествени материали, изработване на пясъчни картини, рисуване с отпечатъци и гъба, апликации и др.), томбола, изненади, награди и много други.

Мини водородни коли за деца на пл. „Народно събрание“

Образователен център „Технократи“ ще представи мини водородни коли на деца и младежи на на 1-ви юни на пл. “Народно събрание” от 10 ч до 17 ч. Събитието е част от първия по рода си у нас „Технократи” ще запознаят деца и възрастни с бъдещето, което носят възобновяемите енергийни източници чрез интересни и практически експерименти, включващи слънце, вятър и вода. Фокусът ще бъде върху разделянето на водата на съставните й водород и кислород и задвижването на мини автомобил чрез водород. Eкип от експерти ще водят демонстрацията и ще напътстват децата като обясняват всеки елемент от процеса и ще ги насърчават сами да експериментират. Едновременно с практиката, децата ще добият ценни теоретични познания по въпросите на зелената енергия и бъдещето на световната икономика и енергетика.

Творителница за деца по случай 1 юни в Южния парк

Ще се забавляваме заедно, ще се смеем и щуреем! Творителницата ви очаква на 1 юни между 10.00 – 13.00 ч. на главния вход на Южен парк, отляво на фонтана. Творителницата включва: боички и всякакви цветни материали за рисуване, оцветяване, мазане; мама Зайка – талисманът на списание „9 месеца“, с който ще можете да си направите чудесни снимки. За всеки присъстващ ще има подаръци.

1-ви юни в парк Гео Милев

На 1-ви юни, Маргаритка и Приказки без край, заедно с Героите на #ПРОМЯНАТА, ви канят на вълшебен и усмихнат празник за децата. Събитието е цял ден и всички са добре дошли след 10.00 ч. сутринта в парк “Гео Милев”. Ще има КАРАОКЕ и забавления много с Тоци, танци до забрава, рисуване върхъ лица, ще има подаръци, ще спортуваме, ще провокираме любопитството си, ще начум и по нещо ново, ще играем мнооого, ще се усмихваме и радваме. А вечерта, точно в 19.00 ч., ще започне голям концерт със звездите на Маргаритка – Вики от Мастило, Мая Бежанска, вокална група „Шоколадче, в компанията на перкусионен ансамбъл „Тупан“ към музикално училище „Любомир Пипков“ и още много вълшебни гласове!

1-ви юни в парк Дружба

Празник за децата в парк „Езерото“, кв. „Дружба“1, бул. „Кръстю Пастухов“, до дом на културата „Искър“. Лакомства, играчки, дрешки и аксесораи, работилници и спортни активности. Програма с песни, танци и аниматори на 1 юни от 17.00 ч с аниматори и забавления, осигурена с любезната подкрепа на район „Искър“, отдел “ Образование, култура и социални дейности“

Ден на детето в Квадрат 500

Забавна, пъстра и приказна програма обещава и Квадрат 500 за всички малчугани!
11:00 – 12:30 часа – Тебеширени рисунки (пред галерията), представяне на детска книга за правата на децата на фондация „Изкуството и детето“ и театър на открито от деца за деца. (първокласници от 35 СОУ „Добри Войников” ще изпълнят част от спектакъл – театрална игра „Две приказки и една в повече”, откъси от „Гостенчето на Хитър Петър” и „Мечо Пух”).
12:30 – 13:10 часа – „Вълшебното одеяло” на Националната галерия ще се приземи пред избрана картина от постоянната експозиция в Квадрат 500. Насладете се на приказки, вдъхновени от това произведение.
14:00 – 15:00 часа – „Килим от рисунки”. Заповядайте да сътворим заедно килим от рисунки с мотиви, вдъхновени от колекцията от Африканско изкуство в Квадрат 500.
15:00 – 16:30 часа – „Рисувай с НАС!” е образователна програма на Националната галерия, която цели да провокира интерес към света на художника. Младата художничка Гергана Табакова ще въведе участниците в магията на изобразителното изкуство.
16:30 – 17:30 часа – „Дорисувай и оцвети картина” от постоянната експозиция на Националната галерия.
Всички занимания са безплатни!

Маша и Мечокът пристигат на лятна ваканция в Сердика Център на 1-ви юни

Любимите герои вече нямат търпение да се срещнат с малчуганите, които ще могат да се забавляват в къщата на Мечока, любимата игрална площадка на Маша, линейката на Вълка и още много. Ето и най-важните неща, които трябва да знаете, преди да се впуснете в приключението. Любимите герои ще са в Сердика Център от 1 до 21 юни, 14.00 до 20.00 ч. през делниците, 12.00 до 20.00 ч. през уикенда.

Забавления и игри за деца по случай първи юни в България МОЛ

С много изненади, детски усмивки, игри и забавления ще посрещнем 1 юни в Bulgaria Mall. Пъстра програма очаква вашите малчугани през празничния петък – рисунки на лица, фигури от балони, танци и детски концерт с любими песни, футболни изненади, театър, сладоледени лакомства и интерактивно шоу „Ледена епоха“. Заповядайте на 1 юни от 10:00ч. до 19:00ч. в Bulgaria Mall – най-забавната дестинация за всички малки и пораснали деца. Очаква ви един наистина щур детски празник, затова останете до края!

Безплатни представления по случай 1 Юни Денят на детето + ТОМБОЛА в парк „Света Троица“

На 1 юни 2018, Денят на детето, в София ще се проведе откриването за поредна пета година на фестивалът „Веселият патиланец” от Независими театри, работещи за деца. Откриването на фестивала ще е на открита сцена „Илинден” в парк „Света троица”. Фестивалът е безплатен за всички.

Пиратски остров на приключенията по повод Деня на детето в The Mall

От 1 до 17 юни The Mall пресъздава пиратски остров на приключенията. Оригинални декори, тематични игри и различни забавления очакват най-малките. Гигантски пъзели, цветни пясъчни замъци, мистични октоподи и много други ще провокират въображението на всички малчугани.

Четете още: Да се завърнеш в детството без магическо хапче