Автор
Астролог - Ивелина Пенчева

Игнажден е! Внимавайте кой влиза в дома ви

На този ден се почита антиохийският епископ свети Игнат Богоносец, осъден на смърт заради християнската си вяра и хвърлен на лъвовете. От Игнажден до Бъдни вечер продължили родилните мъки на Богородица. От Игнажден започват и коледните и новогодишни празници.

Според народното поверие на този ден е началото на новата година, затова в някои области на България го наричат Нов ден. И понеже е нова година, много важно е какъв човек ще влезне пръв в къщата, добър или лош. От това зависи каква ще е цялата година. Човекът, който пръв влиза в къщата, се нарича "полезник". Наричат го още Полазница.

Който пръв влезе в дома ви, ще определи късмета ви. Ако човекът е здрав, богат, добър и ви обича, през следващата година ще върви на този дом. При влизане полезникът трябва задължително да внесе нещо в дома ви. Все пак е за предпочитане да не се ходи този ден на гости. А който излезе, не трябва да се връща с празни ръце в къщи. Добре е като излезеш да те срещне човек с пълни ръце и пълна душа. Рано сутринта родителите повдигат децата за ушите, за да растат по-бързо. Не трябва да се изнася нищо от къщи, за да не излезе берекетът. От Игнажден до Ивановден не се прави помен на починал

На Игнажден се прави пита и се разчупва от всички членове на семейството едновременно. В когото остане по-голямото парче, на него ще му върви най-много през годината. Ястията за трапезата се приготвят от предния ден. Тя трябва да бъде постна - ошав, плодове, жито, мед, орехи, варена царевица, постни сарми, картофи с булгур, боб, зеле, туршия, лук, чесън. На масата задължително трябва да присъстват и т.нар. игнажденски колачета.

Ако времето е ясно, през април ще има суша. Ако вали дъжд, април ще бъде плодороден. Добре е, ако вали сняг на Игнажден. Ако времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие. Времето през последните дванадесте дни на месеца - от 20 до 31 декември, показват времето през дванадесетте месеца на идващата година.

Игнажден е един от дните, в които се гадае за следващата година. Запалете огън в камината или печката и обърнете внимание на цвета на огъня. Ако е преимуществено червен, в отношенията между членовете на семейството всичко ще е хубаво, хармонично, безпроблемно. Ако пламъкът е бял, то ще настъпи известно охлаждане в отношенията. Също може да означава неприятност за някого от семейството. Ако получите сигнал за опасност, купете през деня червени цветя и ги оставете в кухнята или гостната, там, където се събират всички. Счита се, че розите имат по-силно влияние от карамфилите, а те пък от лалетата и останалите цветя.

На Игнажден не бива да се става от масата, не бива да се изхвърля боклук. Не бива да ви сварва Игнажден с дълг. Върнете го преди този ден. На Игнажден не давайте и не вземайте нищо назаем. На Игнажден не се работи нищо. Не е добре, ако се зачене дете на Игнажден, защото може да се роди с недъг.

На този ден празнуват Игнат, Игната, Ига, Игна, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена. Игнатий идва от латински и означава огнен, пламенен.

Игнат бързо се влюбва, но и бързо охладняват чувствата му. Може да ревнува силно като Отело и да се държи необуздано, без да се съобразява с никакви обстоятелства. Рядко се развежда, защото мрази промените. В къщи обича да доминира и да става, каквото каже. От децата също изисква безпрекословно подчинение. Твърде своенравен и способен да манипулира, ако трябва и да шантажира. Постига успехи в различни области, заради аналитичния си ум. Обаче работи умерено и след приключване на работния ден си тръгва. Ако може да прехвърли работата и задълженията си на другиго, ще го направи.

Игна предпочита да работи сама. Не обича някой да й диктува условията и да нарушава нейните правила. Стреми се да заема положението на главнокомандващ в семейството, но без всякакви прояви на деспотизъм. С напредване на възрастта може да има неврологични заболявания, артрит, полиартрит, артроза.

Пламен е като пламък още от малък. Любимец е на майка си, която му угажда на прищевките и му разрешава всичко. Баща му е по-строг, затова гледа на него да не му се мярка много пред очите. Не му липсват способности, но се отличава с малко мързел. Порасналия Пламен изглежда вежлив и душа човек, но зад добрите му постъпки и подаръци винаги се крие нещо повече. Няма да си мръдне пръста, ако не очаква от някъде полза за себе си. Обича парите и търси работа, която да носи големи и бързи доходи. Често се жени по изгода. Стреми се да бъде лидер в семейството, но се съобразява с жена си.

Пламена е импулсивна и енергична натура. Има ярка индивидуалност, нестандартни мисли и действия. Лесно се впечатлява, има богат емоционален живот. Силно се влияе от средата, която я заобикаля. Избухлива и често дава воля на гнева си. Понякога взема прибързани решения, за които после съжалява.

Огнян има забележителни комуникативни способности. Подвижна и енергична личност. Непосредствено и дружелюбно се държи с околните. Словото е неговата стихия. Има бърз и аналитичен ум. Обича да започва нещата, но рядко ги довършва, защото не му достига амбиция и концентрация. Обича промяната.

Огняна е сантиментална и романтична личност, обича реда и хармонията. Обикновено има много приятели и е обичана искрено. Предпочита по тихите места, уединението. Мрази виковете, крясъците, споровете. Има засилено чувство за справедливост и не остава безучастна към чуждата болка и страдания.