4 интересни и оригинални техники за боядисване на яйца

Традицията повелява на Велики четвъртък или Велика събота да запретнем ръкави и да се посветим на най-важното за деня „свещенодействие“ - боядисването на великденските яйца. По този повод на вниманието на всички онези, които все още се чудят коя техника да изберат, поднасяме няколко идеи – коя от коя по-лесна, оригинална и интересна:

Боядисване с коприна и памук


За целта са ви нужни не бои, а... материи от коприна и памук. Платовете се нарязват във форма на квадратчета с размер, колкото да обвият яйцата. Всяко яйце се завива в отделно парче от копринената материя. След това всяко от обвитите с коприна яйца се обвиват още веднъж с бяло парче памучен плат и се завързва. Яйцата се нареждат в тенджерка и се налива вода. Добавят се 3 с.л. оцет и се варят 15 минути. За бляскав и лъскав ефект може да обтриете яйцата с памуче, напоено в олио.

Декупаж


Снабдете се със салфекти с интересни тематични шарки. Колкото по-фини са салфетките, толкова по-добре. Фигурките на тях – птиче, зайче, яйце, цвете и т.н. се изрязват и се залепват върху бяло (или боядисано) яйце с лепило за декупаж. За да е трайна картинката, препоръчително е отгоре да се мине с безцветен лак за нокти.

Яйца в дантела


Това е колкото лесен, толкова и красив и оригинален начин за украсяване на яйца. Облечени в дантела, яйцата изглеждат наистина прекрасно, щастливо разположени в празничната кошничка, красиви и оригинални. В резултат ще се радвате на един изящен декор без ни най-малката намеса на боя. Достатъчно е само да увиете свареното яйца с предварително изрязаната дантела, като за акцент накрая завържете с панделка.

Ербу


Оригиналната техника Ербу днес се практикува единствено в Турция. За целта се използва малка ваничка, която се напълва с вода, предварително разтворена с растителна смола (или специални мрамориращи бои). С помощта на тънка четчицата с естествен косъм майсторът оформя картина – например цвете. Образувалото се водно изображение се отпечатва върху избраното от вас яйце. Техниката е: потапяне, изваждане, завъртане и пак потапяnе. Когато изсъхне, може да се лакира с лак на водна основа.