Автор
Woman.bg

Зловещата неонацистка в любовен триъгълник

Наричат я „въплъщение на злото“, германската версия на Андерш Брайвик в пола, “булката“ на Хитлер и какво ли още не. Беате Чепе възроди ужасните спомени за нацистките убийства и предизвика канцлера Ангела Меркел лично да се извини за това, че в днешна Германия поклонници на Третия Райх отнемат живота на невинни и успешно вербуват десетки последователи в тайната си мрежа.

43-годишната Чепе беше осъдена на доживотен затвор за съучастие в убийствата на 10 мигранти (девет турци и едни грък), една полицейска служителка и умишлен палеж. Строгата, но заслужена присъда сложи край на продължителна съдебна сага, оставила срамно петно върху способностите на германската полиция и тайните служби да се преборят с вътрешния екстремизъм и неонацистите.



Исторически съдебен процес – най-дългият в новата история на Германия

Делото срещу Чепе, единствената оцеляла от тайната групировка "Националсоциалистически нелегални" (Nationalsozialistischer Untergrund – NSU), отне пет години и в цифри изглежда така – 473 дни съдебни заседания, 300 000 страници документи, 750 свидетели, 60 адвокати на защитата и семействата на жертвите, 50 независими експерти и много конспиративни теории.

Още четирима души влизат зад решетките за съучастничество на неонацистката клетка – за предоставяне на незаконни пистолети със заглушители, както и на лични документи, с които терористите да скрият самоличността си.

Чепе до последно твърдеше, че е невинна, но прокуратурата доказа, че именно тя е ръководила финансите и логистиката на организацията за покушения с участието на двама мъже - Уве Мундлос и Уве Бьонхарт. Те бяха намерени мъртви през ноември 2011, малко след като групата бе разбита от полицията случайно след неуспешен опит за обир. Все още не е ясно дали двамата са се самоубили, или единият е убил другия, а след това е сложил край на живота си.

В следващите четири дни Беате Чеше обикаля страната с влакове, изпаднала в параноя, а накрая се предава на полицията по телефона. След година и половина мълчание тя се извини на жертвите на убитите и заяви, че не е пряко замесена в нито едно от покушенията. Разбира се, никой не й повярва, с изключение на любители на конспиративните теории, според които жената изкупва вината на истинските убийци и всъщност е кукла на конци на службите, които я ползвали като информатор.



Изверг или жертва в любовен триъгълник

„Булката на Хитлер“, както пресата я нарича, поддържа версията, че не е искала да изостави Уве Мундлос и Уве Бьонхарт. Твърди се, че тримата са били в любовен триъгълник още от младежките си години. Беате първо се влюбва в Уве Бьонхарт, син на професор от град Йена. Докато Бьонхарт е в казармата, тя започва връзка с общия им приятел Уве Мундлос.

В последствие тримата се появяват с нацистки униформи на публични места. Младежите попадат в полезрението на службите, но, случайно или не, те обръщат достатъчно внимание на поведението им. В началото на новия век тримата се въоръжават, излизат в нелегалност и се превръщат в смъртоносна машина.

Самата Беате описва двамата мъже като „единственото си семейство“. Затова, по нейните думи, опитвала да не обръща внимание на техните зловещи действия, пиела много вино и играла компютърни игри. Тя твърди, че никога не е стреляла с пистолет, нито пък физически е присъствала на местопрестъпленията.

Коя е Беате Чепе

Беате Чепе е дете на социализма – майка й заминава да учи стоматология в Букурещ, където забременява от местен студент. Беате никога не среща баща си, не се разбира и с майка си, която два пъти се омъжва и развежда. Семейството живее оскъдно в град Йена и околността, често се мести в различни домове, а всичко това се отразява на успехите на момичето в училище. Беате е недисциплинирана ученичка, която няма нужните порядки за висок успех, но пък активно участва в пионерското движение. Тя напуска училище на 16-годишна възраст и работи най-различни неща, включително като градинар.

Междувременно попада в радикални политически среди – крайнолеви групи и разпространители на нелегални списания в ГДР. Падането на Берлинската стена и обединението на Германия сблъскват Беате с ксенофобската и неонацистката идеологии. Тя попада в среда, където превъзходството на бялата раса е на почит. Започват и хулиганските й прояви. Приятели от онзи период я описват като непокорна девойка, която не се подчинява на чуждото мнение. Именно тогава тя среща Мундлос и Бьонхарт.

Лицето на неонацизма

Чепе е единствената оцеляла от престъпната група, действала в период от около 10 години. Тримата извършват кражби, включително банкови обири, и се крият в изоставени къщи и каравани. Планират атентати срещу общности на мигранти в Кьолн, а жертвите избират изключително хладнокръвно.

Неонацистите набелязват мигранти, основно дребни търговци, така че да принудят семействата им и техните общности да напуснат Германия. Повечето от жертвите са свързани с нечисти бизнес отношения или дългове към местните гангстери.



Целта на Беате и компания е да маскират убийствата с мотива за разчистване на лични сметки

Именно това подвежда разследващите, тъй като отначало търсят заподозрени сред турската общност – т.нар. „дюнер убийства“ така и не бяха потвърдени, но забавиха делото с години. Това предизвика скандал и обвинения в „институционален расизъм“ от страна на близките на убитите, които се чувстват набедени.

Една от теориите е, че NSU са закриляни от службите, които забелязват техните радикални възгледи още в края на 90-те години на миналия век. Това е свързано с изчезването на важни документи по делото, както и с практиката на службите да плащат на къртици в средите на неонацистите, за да могат да ги следят и контролират.

Макар и вече зад решетките, историята на Чепе все още смразява германското общество. Кой знае още колко има като нея?

Автор: Ани Филева

Четете още: Дивна слага край на кариерата си?