Жените са много повече от майки, дъщери и сестри, те са борци и новатори, оставили своя отпечатък в историята и спомогнали за развитието на цивилизацията.

Нагледно доказателство за думите ни са всички онези жени-пионери, изцяло променили света и предопределили неговия съвременен облик. Вижте кои са те и коя е сферата, в която всяка от тях се е проявила, в следващите редове:

Първата жена пилот

Реймонд де Ларош е първата авиаторка и първата жена в света, която получава пилотски лиценз за аероплан през 1910-а година.

Амелия Ерхарт е първата жена прелетяла Атлантическия океан. Това се случва през 1928-а година, а след по-малко то десет години изчезва безследно над Тихия океан.

Първата жена нобелов лауреат

Родена в Полша, но живеела и работила във Франция, Мария Кюри е пионер в областта на радиологията. Заедно със съпруга си Мария открива елементите радий и полоний и ги определя като „радиоактивни“. Работата ѝ е помогнала за напредъка в медицината и диагностиката, като е отворила път за възможността ракът да се лекува с радиация.

Мария Кюри е първата жена, която печели Нобелова награда, първият носител на две Нобелови награди, както и единствената жена носителка на Нобелова награда в две различни области на науката – физика и химия. Тя е и първата жена преподавателка в Сорбоната.

Първата жена министър-председател в света е Сиримаво Бандаранайке, която е през 1960-а година печели изборите и става премиер на Шри Ланка.

През 1926-а година Гертруде Едерле преплува Ламанша и влиза в историята като първата жена, правила това.



Първата жена военен пилот

Сабиха Гьокчен е първата жена, която пилотира самолет-изтребител, и първата жена, която работи във военната авиация. Тя е родена в Бурса в семейството на етнически бостненци, но на 12-годишна възраст е осиновена от Кемал Ататюрк и заминава да живее в президентския дворец в Анкара.

Мод Стивънс Вагнер - първата жена татуировчик.

Първата жена, която става олимпийска шампионка, е Шарлот Купър.

Тя печели златото в дисциплината тенис, а годината е 1900-а. Тогава в Париж се провеждат вторите летни олимпийски игри и за първи път са допуснати да се състезават жени, но само в два вида спорт – тенис и голф.

Първата жена космонавт

Едва ли има човек, който да не е чувал за Валентина Терешкова - първата жена летяла в Космоса.

През 1921-а писателката Едит Уортън е отличена с награда "Пулицър" за романа си "Невинни години", с което се превръща в първата жена в света, носител на това отличие.

Първата жена, изкачила Еверест, е японката Юнко Табей, а годината е 1975-а.