Автор
Woman.bg

Жените, чиито открития бяха "откраднати" от мъже

Дамите са не само съпруги и майки, но и пионери в различни области. За съжаление обаче сексизмът е причината много от заслугите на нежния пол в различни области на живота да не са признати и днес светът да не подозира, че зад велики открития на нашето съвремие всъщност не седят мъже, а жени.

Мнозина приемат за създател на играта "Монополи" Чарлз Дароу. Но всъщност емблематичната настолна игра е изобретена от Елизабет Маги Филипс.

Тя вижда в нея обаче не начин за забавление, а протест срещу монопола върху земята и се надява чрез изобретението си да покаже на обиновения човек опасността, която крие това.

Вера Рубин е астроном, известен с трудовете си върху кривите на въртене на галактиките. Благодарение на нейните изследвания се създава теорията за тъмната материя. Въпреки откритията си, които изцяло променят разбиранията ни за света, тя така и не получава Нобелова награда. Мнозина вярват, че това не би било така, ако Вера бе мъж.

През 1868 година младата Маргарет Найт изобретява дървена машина, произвеждаща хартиени торбички с плоско правоъгълно дъно. Тъй като Найт нямала необходимите средства за патент, а и желаела да усъвършенства творението си, тя се забавила с изваждането на документа.

Междувременно обаче мъж на име Чарлз Анан научил за машината на Маргарет и побързал да патентова идеята. Младата американка не се примирила с несправедливостта и завела съдебно дело.

Съдът се произнася в нейна полза през 1871 година, присъждайки ѝ патента за създаването на продукта.

През 1912 г. американката Мери Фелпс Джейкъб, по-известна в модните среди като Карис Кросби, установява, че под ефектната й рокля от прозрачна материя, не е никак подходящо да сложи корсет.

Нейното желание да се раздели с това бельо, което намира за изключително непрактично, я довежда до създаването на модерния сутиен.

През 1914 година получава първия официален патент за сутиен, наречен BacklessBrassiere. На по-късен етап тя продава правата на братята Уорнър(Warner Brother's Corset Company) от гр. Бриджпорт, щата Кънектикът. Продажбата е на скромната стойност от 1500 долара. Тези 1500 долара инвестиция донасят на братята Уорнър печалба от 15 милиона за 30 години.

Остава и всеобщата заблуда, че всъщност изобретателите на сутиена са братята Уорнър.

Марсел Грато остава в историята като изобретателя на машата за коса. Постиганите чрез нея едри вълни се превръщат в истински хит в края на XIX век и дори се наричат марселска прическа.

Истината е, че макар Марсел пръв да изкарва патент за уреда през 1893 година, всъщност той е изобретен от Ада Харис повече от 40 години по-рано, през 1852. Ада обаче няма средства за популяризирането му, за разлика от Марсел.

Джосилин Бел Бърнел е човекът, който открива първия пулсар. Въпреки това обаче Нобелова награда за физика получава не тя, а ръководителят на докторантурата ѝ Антъни Хюиш.

Лиза Майтнер е австрийска физичка от еврейски произход, една от пионерите в изследванията в областта на ядрената физика и радиоактивността.

Лиза Майтнер е първата, на която се удава да раздели ядрото на урана. При това се получават две нови ядра — на барий и криптон, отделят се неутрони и голямо количество енергия. Тя е и първата, която теоретично изчислява тази енергия, използвайки уравнението на Алберт Айнщайн за еквивалентност на енергия и маса.

По политически съображения на Лиза Майтнер не е разрешено да публикува своите открития. През 1944 г. Ото Хан – нейният научен партньор, получава Нобелова награда за химия за откритието за ядрения разпад на тежките ядра. По мнението на мнозина тази награда е заслужавала и Лиза Майтнер. Има много спекулации по въпроса защо Майтнер не получава наградата. Едно от тях е еврейският ѝ произход, а друго, че един от членовете на комитета е бил Зигбан, който е имал отрицателно отношение към нея.

Нети Стивънс е генетик. Тя открива половите хромозоми през 1905. Нейното откритие води до разбирането, че генетиката на един организъм определя неговия пол.Трудовете ѝ обаче са публикувани от колегата ѝ и ментор Е. Б. Уилсън, който остава в историята като откривателя на определянето и разбирането на структурата на ДНК.