Автор
Кристина Кирова

Жената, която никога не изхвърля боклука - Беа Джонсън

Беа Джонсън е световноизвестна блогърка, която успя да побере боклука на семейството си за 2017 г. в един малък стъклен буркан. Как го прави? Оказа се, че не е никак трудно, стига да следвате нейните правила. Тя вдъхнови хиляди хора по света, а животът й е изцяло посветен върху идеята да не произвежда боклук, като по този начин не замърсява и природата. Но как е възможно да живееш спокойно и да поддържаш дома си чист, без да изхвърляш боклук? Специално пред Woman.bg разказва Беа Джонсън.

1.Как минава един твой ден и как избягваш натрупването на боклук?

Както минава денят на всеки човек. Будя се сутрин, правя си чай, който задължително купувам непакетиран. Никога не си купувам чай, който се продава в торбички. Мъжът ми приготвя кафето, което също купуваме непакетирано.

View post on Instagram
 

После си взимам душ, като използвам само сапун, не използвам шампоани или балсами, които се продават в пластмасови опаковки. Гримирам се, a единствената козметика, която купувам в пакетиран вид, е кремът със слънцезащитен фактор. Слагам си сенки и домашно приготвена спирала. Също така използвам и какаова пудра, която купувам непакетирана. И нататък денят ми продължава, както на всеки един човек. А относно боклука: навън правим много повече, отколкото вкъщи. Ние решаваме какво и как да консумираме, но основното решение, което аз и съпругът ми сме взели, е да си купуваме непакетирана храна и да пазаруваме в магазини за втора употреба.

2.Какво изхвърляш и какво никога не изхвърляш?

Боклукът, който сме събрали за 2017 г. със съпруга ми и сина ми, се побира в един малък буркан. Така е всяка година. Успяваме да съберем толкова малко боклук, защото спазваме метода, създаден от мен, който е описан в книгата ми "Zero Waste Home". Той съдържа 5 правила:

- отказваме се от това, от което вече нямаме нужда
- намаляваме това, което все още ни трябва
- използваме отново, като разменяме това, което не ни трябва с това, което ни трябва и купуваме дрехи единствено втора ръка
- рециклираме това, което не можем да намалим или да използваме отново
- компостираме всичко останало

Накрая използваме буркан, за да съберем боклука.

3.Имаш ли много последователи или светът все още е далеч от идеята за много по-малко боклук?

Намаляването на боклука в момента е тема, от която цял свят се интересува. Това, което аз правя в дома си, вдъхнови стартирането на глобално движение. Хиляди хора по цял свят правят същото в момента и това доказва, че методът ми с 5-те правила е приложим навсякъде. Това са неща, които всеки и на всяко място може да прави.



4.Кои са нещата, които хората изхвърлят постоянно, а могат да използват отново?

Много хора мислят, че не съществува друго решение за износените дрехи, освен да ги изхвърлят. Но истината е, че те могат да бъдат използвани. Има заводи за рециклиране, за които тези материи могат да бъдат от полза. Също така, когато нещо се счупи, то може да бъде поправено, за да не се изхвърля.

5.Успя ли да се разходиш в София?

Да, макар и за малко. Видях много места, на които се продава непакетирана храна и това ме изненада приятно.

6.Какво мислиш за проекта на Боян Слат, който представлява събиране на боклука от Голямото тихоокеанско сметище с помощта на платформи, носещи се по водата?

Разбира се, че подкрепям тази идея. Мисля, че е чудесна! Много се радвам, че има хора, които се занимават с пречистването на океаните. Но за мен е по-важно да предотвратим натрупването на боклук. Това е моята мисия, да кажа на хората, че няма да се налага да почистваме боклука, ако не го произвеждаме. Вярвам, че промяната е в наши ръце. Винаги, когато купуваме нещо, ние изиграваме важна роля. Например: когато купуваме храна в пластмасови кутии, ние подкрепяме производството на този материал. И въпреки че на света има много системи за рециклиране, винаги ще има материали от пластмаса, които ще отиват в океаните. Ние сме потребители и решението на този проблем е наш! Престанете да си купувате вода в пластмасови бутилки, защото те ще отидат в океана и някой друг ще трябва да ги почисти. И моля ви, купувайте дрехи втора ръка.

7.Разкажи ни повече за любовта си към стъклените буркани...

Обичам ги, защото стъклото е стабилен и естествен материал. Когато сложите храна в такъв буркан, тя няма да развали вкуса си, както би станало в пластмасова кутия. Стъклото не се разтваря, докато пластмасата дава отражение върху вкуса на храната. Винаги, когато ям нещо, мога да кажа дали то е било в пластмасова опаковка. Освен това стъклените буркани са прекрасен начин да съхраните храната си в хладилника, защото можете ясно да видите какво има в тях.

View post on Instagram
 

Така намалява и шансът да забравите храна, която после да се развали и да трябва да изхвърлите. А най-накрая можете просто да го сложите в миялната машина.

Четете още: Жената в кухнята – за и против