Автор
Woman.bg

Защо жените след 40 са по-склонни към напълняване?

Колкото и неприятно да звучи, истината е, че след 40-годишна възраст усилията ни да се отървем от някое и друго килце в излишък, стават все по-големи и трудни. Това се дължи на няколко фактора, включително и на хормоналните промени, които постепенно започват да настъпват в женския организъм през този период. Нека да ги видим:

Хормоналене дисбаланс

- Спадат нивата на естрогена

Както вече ви споменахме по-горе, най-честата причина за по-трудното сваляне на килограмите след 40-те е настъпващият хормонален дисбаланс в този период. Десетилетието между 40 и 50 години е времето, в което организмът започва да се подготвя за т.нар. менопауза, поради което е известно под термина „предменопауза“. Яйчниците започват да редуцират производството на естроген. Намаляването им от своя страна тялото започва да трупа все повече мазнини, за да може да поддържа нормален хормонален баланс. А резултатът е ясен – повече излишни килограми.

- Спадат нивата и на прогестерона


Колкото повече жените приближават менопаузата, тялото започва да редуцира производството и на прогестерон. Намалелите нива на този хормон не водят директно до покачване на телесната маса, но влияят косвено на изменението на телесната маса при жените в този период. Сред явленията, чийто виновник се сочи именно редуцирането на прогестерона, са подуването и задържането на повече вода в организма.

Апетитът нараства

Промените на нивата на хормоните води до увеличаване на апетита, а оттам и на „прекрасните“ цифрички, които виждаме на кантара. С един добре премерен и здравословен хранителен режим този проблем обаче лесно би могъл да бъде овладян.

Метаболизмът се забавя

За жалост трупането на годинките провокират появата и на още един негативен фактор – забавянето на метаболизма. Неговият ритъм става по-бавен, което от своя страна води до натрупването на повече нежелани мазнини в тялото. Това разбира се, съвсем не означава, че не можем да им противодействаме. С достатъчно движение, спорт и разходки сред природата спокойно можем да тонизираме и стимулираме обмяната на веществата.

Инсулинова резистентност

Ако след навършването на 40 години приемът на храни с бяла захар и преработени продукти е по-голям от този на естествени и здравословни храни, каквито са плодовете и зеленчуците например, клетките на тялото ще започнат да стават резистентни на инсулина. Това от своя страна ще принуди тялото да складира мазнини, което от своя страна да доведе до натрупването на излишни килограми.

Стрес

Звучи ви странно, но е факт. След 40 години женският организъм става по-податлив на влиянието от стреса. Грижите за децата, близките, работните задължения, сметките, всичко това води до огромен стрес. А когато сме под неговото въздействие, жлезите произвеждат кортизол, който да се бори със стреса. Той обаче е програмиран така че в същото време да предпазва организма от загуба на тегло. Това е и една от причината борбата с килограмите в този период да става по-трудна и дълга.

Четете още: Какъв мъж ви трябва на 20, 30 и 40 години?