Автор
Woman.bg

Защо мъжете и жените все още не са равноправни

Какво е за вас осми март? А какво е осми март за една жена от Саудитска Арабия, Индия, Пакистан или Судан?

Може би за тях е просто обикновен ден, в който носят хиджаб и вървят по улицитие неуверено.

Миналия месец девет судански жени бяха осъдени на 40 удара с камшик, защото носили панталони. Всички те са на възраст между 17 и 23 и се осъдени под шериата - ислямския закон. Докато носенето на панталон е нормално за християнските жени в страната, той попада под "неприлично облекло" за мюсюлманското население.

Днес сме решили да поговорим за онези закони навсякъде по света, които оронват честта на жените и които показват защо всъщност все още мъжете и жените не са равноправни:

В Египет мъжете получават минимални присъди, ако са убили жена си щом са разбрали, че тя изневерява. В Сирия пък присъдата за син, брат или братовчед, който е убил жена след като е разбрал, че изневерява, е само седем години.

Жените не могат да излизат без разрешение от къщи в Афганистан. По този начин мъжът й може да й забрани външни контакти за неограничено време. Подобна е ситуацията и в Йемен.

В страни като Камерун и Гвинея, мъжете избират дали жената да работи или не. Освен това, ако професията на жена му не му допада, той има право да я накара да смени попрището си или да й забрани легално да упражнява определена професия.

Страната Саудитска Арабия забранява на жените да шофират, като това е залегнало в един от законите им. Нека не забравяме, че именно там тази година за първи път представителките на нежния пол извоюваха правото си да гласуват на избори.

Тунис прилага следните рестрикции върху жените си: те получават двойно по-малко наследство от братята си и фактически най-добрата алтернатива за тях е богат съпруг.

Разбира се, тези факти не трябва да ни спират да честваме празника, да се борим за високи позиции в кариерата и да постигаме високи цели. Все пак, оказва се, според статистиката в България има повече жени - шефове на компании, отколкото такива в САЩ, например.

Така че, момичета, дерзайте и не забравяйте, че свободата е едно от най-ценните приемущества в днешния 21-ви век!