Автор
Woman.bg

Защо красивите жени често се мислят за грозни?

Индия Гале е на три години, когато претърпява инцидент, в резултат на който е с 40 процента изгаряния по тялото.

Сега тя е 18 години и живее със своите несъвършенства в свят, обсебен от външния вид.

"В социалните медии е пълно с момичета, които постоянно се определят като грозни. Всяка втора публикация е на жена, която смята, че не е достатъчно слаба, с достатъчно нежно лице или секси бюст. Всяка се мисли за грозна и сама се определя като такава пред света. Сякаш се превърна в модерно да се подценяваш и мразиш", споделя младото момиче.

"Много е тъжно как красиви момичета говорят за себе си по този начин. Къса ми се сърцето, защото това е нагледен пример как понякога не осъзнаваш колко си щастлив с това, което имаш. Но те не са виновни, заобикалящият ги свят ги кара да действат така и им внушава подобни мисли", допълва Индия.

Според скорошно проучване на лондонски университет 25% от момичетата на Острова са депресирани от външния си вид, още преди да навършат 14. Несъмнено за това спомагат изкривените съвременни критерии за красиво, които индустрията налага, а социалните мрежи спомагат за популяризирането им сред подрастващите.

Tumblr, Instagram и YouTube изобилстват от кадри, които изграждат у нежната половина на човечеството нереалистични представи относно външния вид и умишлено или не хвърлят момичетата в бездната на хранителните разстройства и депресивните състояния.

"След пет минути в Instagram започваш да си задаваш въпроси от рода на "Защо не съм по-слаба?", "Защо не изглеждам като нея по бански?" и постепенно намразваш начина, по който изглеждаш. За да се сложи край на тази плашеща тенденция, трябва социалните медии и печатните и онлайн издания да представят не фотошопирани модели, а истински момичета и жени. С техните малки несъвършенства, които не ги загрозяват, а ги правят уникални и следователно привлекателни, защото в клонингите няма нищо красиво", шеговито допълва момичето.

"Непрекъснато сме бомбардирани в интернет пространството от снимки на 15-годишни момичета, които изглеждат все едно са в края на двадесетте си години - с огромни цици, изкуствени нокти и устни и екстеншъни. Нека кажем не на този тренд и се върнем към естествената визия, там, където наистина се крие красивото.

В опит да постигне това Индия започва кампания във Facebook насърчаваща младите момичета да споделят и качват свои натурални снимки, които не са обработени и на които са без грим. Инициативата е добре приета и участниците споделят, че ако подобни кадри изместят селфитата с филтри и фотошопирани кадри по бански, има шанс бавно, но постепенно да се преборят сегашните критерии за привлекателност, граничещи с гротескното.