Автор
Woman.bg

Защо Бриджит Макрон е по-щастлива от Мелания Тръмп

През последните шест месеца се случиха две любопитни събития, които разтърсиха света – милиардер стана президент на САЩ, а финансист – президент на Франция. И двамата се включиха в предизборната кампания с непредвидими шансове. Но си приличат и по още нещо – жените им.

Сигурно за първи път след края на епохата на Жаклин Кенеди за първите дами се говори едва ли не повече, отколкото за техните мъже-президенти.

И в двете президентски двойки разликата във възрастта между съпрузите е 24 години. Само че при Тръмп разминаването е класическо – мъжът е по-възрастен от жената, а при Макрон е обратното, което става причина за доста пошли коментари и клюки в пресата. Защо тогава 47-годишната първа лейди на САЩ изглежда нещастна на фона на сияещата от щастие 64-годишна съпруга на френския президент?

Мястото в живота на мъжа-президент



Четете още:
Модната битка на първите дами

Макар формално и двата брака да се смятат за „неравни“, всъщност с тази дума можем да определим само брака на Тръмп. Мелания е третата жена на милиардера, издигнал се с помощта на бащините си милиони. Бриджит пък е единствената любов на мъжа, който измина пътя от чиновник до президент на страната. Разликата е очевидна, нали? „Бриджит винаги е била до мен и не смятам да я крия сега. Тя споделя живота ми и мнението ѝ винаги е било и ще бъде важно за мен“, неизменно повтаря новият френски президент. И потвърждава думите си с действия. Вече се знае, че Бриджит Макрон ще има свой кабинет на Шанз-Елизе. Освен че ще е съветник на президента, Бриджит, която по професия е учителка, ще се заеме с въпросите относно образованието в страната. Желанието му тя да бъде част от политиката обаче срещна неразбиране сред електората. Макрон иска да даде на съпругата си официален статут на "първа дама". Нито френската конституция, нито установеният протокол дават официален статут на президентските брачни партньори.

"Няма причина съпругата на държавния глава да получава бюджет от държавните средства. В момента Бриджит Макрон има двама или трима сътрудници, две секретарки и двама души охрана и това е достатъчно", каза артистът и писател Тиери Пол Валет, който е организирал подписка срещу предложението на президента.



Четете още: За нрава на Тръмп и защо пренебрегна Мелания

Тръмп също откри отделен офис в Белия дом, но не за жена си, а за дъщеря си. Не Мелания, а Иванка Тръмп стана стопанка на резиденцията на 45-ия американски президент. Колкото и логични или рационални да са причините, отстрани това изглежда унизително за Мелания. В историята на САЩ само веднъж преди ролята на първата дама е била дадена на дъщерята на президента Марта Джеферсън е заела мястото до своя баща вдовец Томас Джеферсън през далечната 1801 година. Но Тръмп не е вдовец. В САЩ вече става популярен изразът „първата дъщеря“ (по аналогия с „първата дама“) и в пресата активно се обсъжда колко умело Тръмп замества Мелания с Иванка навсякъде, където е възможно. След встъпването си в длъжност той вече дори не се преструва, че мнението на жена му може да е от значение за него.

Сянката на миналото

Мелания е имала неуместна бурна младост с типична „кариерна стълбица“ на фотомодел от Източна Европа – започнала е с голи снимки и долнопробни рекламни кампании. Във века на цифровите технологии противниците на Тръмп с лекота изровиха всички подробности за миналото на жена му и дадоха възможност на журналистите да съсипят репутацията ѝ, публикувайки нейни голи снимки с пиперливи коментари.

За радост на Бриджит Макрон до 2014 г. почти никой не се е интересувал от нея освен най-близките ѝ хора. Двамата с Еманюел не афиширали връзката си, въпреки че се познавали много отдавна и били женени от 7 години. Съпругата на Макрон заинтересува за първи път пресата, когато той беше назначен за министър на финансите по време на мандата на Оланд. Сега журналистите събират зрънце по зрънце информация за първата дама на Франция и не намират нищо освен шепа групови снимки с колеги или ученици. Миналото на Бриджит е надеждно скрито в семейните архиви и едва ли някога ще разберем дали тя наистина има нещо за криене.

Любов и омраза

Идвайки на власт, Доналд Тръмп не се погрижи да защити жена си от гарантирания медиен тормоз. От самото начало на предизборната му кампания Мелания стана обект на подигравки от страна на пресата и на американските граждани. И ако преди в медиите я обсъждаха предимно от завист, то сега я злепоставят от омраза към мъжа ѝ. Никой не се опитва да потърси и изтъкне положителните ѝ качества. Тя говори свободно на пет езика, но търпи подигравки заради акцента си на английски, макар да е словенка. Тя е красива и добре поддържана 47-годишна жена и това е повод да се говори за броя и стойността на пластичните ѝ операции, сякаш изведнъж грижите за външния вид са станали нещо срамно. Тя проявява трогателно великодушие към болната първа дама на Израел Нехама Ривлин, но всички пишат само за инцидента на летището, когато Мелания отхвърли ръката на Доналд.



За разлика от Тръмп Еманюел Макрон веднага ясно показа, че няма да допусне някой да говори лошо за Бриджит. През 2015 г. мадам Макрон даде първото си интервю на най-популярното седмично издание Paris Match. Разказът ѝ за мъжа ѝ (тогава още министър на финансите) и за техните отношения остави впечатление у обикновените французи и журналистите продължиха в същия стил. А когато някой от опонентите на Макрон започваше да пуска пиперливи изказвания за жена му, той реагираше незабавно и твърдо. „Ако аз бях с 20 години по-възрастен от жена си, никой нямаше да се усъмни, че може да изпитваме чувства един към друг. Хората казват, че връзката ни е невъзможна, просто защото съпругата ми е по-възрастна“.

Големите промени

Политическата кариера на Макрон се е развивала с участието – а донякъде и под ръководството – на жена му. Бриджит не е жертва на политическите амбиции на мъжа си, тя е искала кариерата му да се развие по този начин не по-малко от самия него. След изборите животът ѝ образно казано получи „ъпгрейд“, издигна се на едно ново ниво. Хората я познават, съобразяват се с нея, появяват се все повече нейни почитатели. Дори скептиците постепенно се отпускат – ако тази 64-годишна жена буквално сияе от щастие, значи така и трябва да е. Най-сетне, за пръв път от много години Франция има щастлива първа дама. Може би си спомняте, че през последните години имаше сериозни проблеми с това.



Четете още: Иванка Тръмп - новата „първа лейди“

Междувременно качеството на живот на Мелания се е понижило, откакто съпругът ѝ е на власт. Решението на Доналд да се кандидатира на изборите я принудило да се откаже от много неща, които е ценила в живота си – включително и от личната си свобода. Наложило ѝ се да ограничи пътуванията си в страната и в чужбина. Графикът ѝ и преди до голяма степен зависел от мъжа ѝ, но сега тя вече няма никакъв избор. Какъв е резултатът? Мелания изглежда скована и напрегната през повечето време и никой не вярва на усмивките ѝ. Вече са ѝ лепнали прякора „ледената лейди“ заради липсата на изразени емоции. „Нещастната Мелания“ се превърна в интернет-мем, а хората разпространяват гифове, на които се вижда как се променя лицето ѝ, когато тя си мисли, че никой не я вижда.

Битка на стиловете

Бриджит също често става обект на обсъждане в интернет. Например хората се чудят може ли една 64-годишна дама да носи къси поли или не. Но самата „64-годишна дама“ не си задава такива въпроси, а просто си носи минижупите. „Тя е рокендрол“, заявява парижкият стилист Делфин дьо Канекод. „Тя нито за миг не се колебае дали може да си позволи да облече пола до над коляното. Къси поли, впити кожени панталони, блузи без ръкави – тя не страда от комплекси. Тя е супержена“. Бриджит наистина не е променила модните си предпочитания, откак мъжът ѝ е станал президент. Тя винаги е била почитател на модата, сред приятелите ѝ има хора, заемащи ръководни позиции в Louis Vuitton – а това, впрочем, е една от любимите ѝ марки.



Сега в пресата постоянно се появяват публикации, в които се сравняват тоалетите на Мелания и Бриджит. Според изданията Мелания „засенчва“ французойката с модните си образи. Но нека бъдем обективни – самият факт, че 63-годишната Бриджит бива сравнявана с 47-годишната Мелания не е твърде ласкателен за последната. Това означава, че хората я възприемат като равностойна конкурентка. Сега всяка една модна къща би се радвала да спечели Бриджит за свой клиент.

Мелания изпадна в сложни взаимоотношения с модата веднага след изборите. Първо редица американски дизайнери открито заявиха, че не смятат за нищо на света да обличат новата първа дама. Към тях се присъединиха и някои европейци. Може да е несправедливо, но Мелания страда заради неприязънта на дизайнерите към съпруга ѝ. Впрочем стилът ѝ също претърпя значителни промени. Наложи ѝ се до се откаже от любимите си фасони и да наблегне на консервативните тоалети, които да не дават повод за нападки. Но както и да се облече Мелания, пресата пак намира поводи да обсъди тоалета ѝ. Публиката зорко следи появите ѝ пред камерите и дебне за пропуски или нарушения на дрес-кода. Най-популярната тема в средата на май бяха „непокритата глава“ на Мелания в Саудитска Арабия и образът ѝ на „сицилианска вдовица“ във Ватикана.

Самотната първа дама



И сега най-важното… Бриджит Макрон има три големи дъщери, които поддържат избора ѝ и дори са участвали в предизборната кампания на мъжа ѝ. Тя има внуци, с които тя и Еманюел обичат да прекарват свободното си време. Бриджит е обградена от любов и това се чете в очите ѝ. Каквото и да стане, тя има близки хора, има своето семейство. А това означава, че тя никога няма да бъде самотна.

Как е положението при Мелания? Тя има много познати, но няма приятели. Заобиколена е от хора, които ще бъдат до нея, само докато тя представлява интерес за тях като жена на Тръмп. Има син, но той, както и останалите деца на съпруга ѝ, е на първо място дете на Доналд, а не нейно. Дори на снимките от встъпването в длъжност на Тръмп се вижда, че Мелания вече не е на една вълна със сина си. Колкото повече порасне той, толкова по-голяма ще става тази пропаст.



Но най-тъжното е, че в семейството ѝ вече няма любов. Това се усеща във всичко, което тя прави. Сега тя ни напомня на нещастната и лишена от любов принцеса Даяна, която трябваше да се прави пред камерите на щастливо омъжена за принц Чарлз. „Изглежда единствената стена, която Тръмп успя да издигне, е стената между него и жена му“, пошегува се популярният американски актьор Анди Острой в своя „Туитър“ и… Мелания лично му сложи лайк.

Автор: Ива Петрова