Автор
Роси Кацарова

Запознайте се с най-младата кралица в света!

Малкото кралство Бутан се прочу като дома на щастието.

Причината е, че стремежът към щастлив живот на всеки гражданин е основна цел. Дотолкова, че дори се споменава в член 9 от конституцията на държавата.

Затова и напредъкът на страната се изчислява не чрез брутен вътрешен продукт, а чрез така наречения индекс на щастието. Той обхваща различни показатели, включително духовния, физическия, социалния и икономическия просперитет на гражданите. За да се осигури благоденствието на жителите, има и специално създадено Министерство на щастието, единственото по рода си в света.

Кралството обаче е известно не само като родното място на щастието, но и на най-младата кралица в света – 27-годишната Джетсун Пема.

А ето и какво знаем за изящната дама, която се възкача на престола, когато е едва на 21 години:

Учи в Лондон

Преди да стане кралица на Бутан Джетсун следва международни отношения в престижния лондонски колеж Риджънт. След завършване на обучението си младата дама се завръща в родината си и се омъжва за краля Дракон, както е известен владетелят на Бутан. Сватбата им представлява богато украсена традиционна будистка церемония и се провежда в монашеска крепост в древната столица на страната октомври месец 2011-а година.

Бракът между Джетсун и краля е резултат от истинска любов, а не официално уреден. Това заедно с факта, че двамата излизат три години преди да има официално бракосъчетание, кара по-консервативната част от аристокрацията да потъне във възмущение. Светът обаче е пленен от двойката и дори започват да ги наричат "Уилям и Кейт на Хималаите".

"Не прибързах с женитбата. Но истината е, че няма значение кога ще се ожениш, стига да е за подходящия човек. А аз съм сигурен, че го намерих", пък признава самият крал в интервю неотдавна.

Роди момченце

Февруари 2016 Джетсун роди момченце, което предизвика повсеместна радост из територията на кралството.

Филантроп е

Кралицата е патрон на "Обществото за защита на природата" и освен това сътрудничи на различни местни и международни организации.