Автор
Woman.bg

Японка издъхна от "кароши" - смърт от преработване

Японска журналистка е починала вследствие на преумора на работното си място.

31-годишната Мива Садо е работила извънредно 159 часа без прекъсване (13 дни по 12 часа, или 6 денонощия и половина) за един месец, като за същия този период е взела само два дни почивка, разкрива британският в. „Гардиън“.

Мива Садо, Източник: Dailymail

Младата служителка на националната телевизия в Токио – NHK, издъхнала вследствие на сърдечен удар през 2013 г., но едва сега, 5 години по-късно, работодателят й прави този шокиращ факт публично достояние. Причината за признанието му са настоятелните молби на нейното семейство.

Малко след кончината й службата за трудови стандарти в Япония обяви, че журналистката е починала в резултат на „кароши“ – смърт от преработване.

Мива Садо е изпълнявала задълженията си на политически репортер, като в месеците преди фаталния инцидент е отразявала избори в страната през юни и юли 2013 г.

Смъртта на младата жена не е първи случай, нито пък последен, в Япония. Друга подобна история разтресе страната на изгряващото слънце преди две години. През април 2015 г. 24-годишната Матсури Такахаши посегна на живота си, след положен в продължение на 100 часа извънреден труд в месеца преди самоубийството си.


Снимка: tokyoing.net

Няколко седмици преди нещастието тя бе споделила в социалните мрежи, че иска да умре и че „се чувства изтощена до краен предел от живота“. Тогава Масури написа още, че „е физически и психически разбита“. Нейният случай предизвика национален дебат за японската работната култура, при която често пъти служители са принуждавани да работят извънредно дълги часове, като по този начин те засвидетелстват своята отдаденост, дори и да има малки или никакви доказателства, че подобна дейност допринася за продуктивността.

По официални статистически данни в Токио един от всеки петима служители в страната е застрашен от „кароши“. До 2016 г. над 2000 души са се самоубили заради стрес, свързан с пренатоварващите им задължения в работата им. Същевременно стотици други служители са загинали от инсулт, инфаркт и други състояния, предизвикани от дългото време, прекарано на работното място.

Правителството на премиера Шиндзо Абе предложи да сложи таван на броя часове извънреден труд на месец от 100 ч. и да въведе наказания за компаниите, които позволяват на своите служители да прехвърлят това ограничение. Според критици обаче подобни мерки изобщо не са достатъчни и далеч не намаляват риска от провокирането на редица заболявания и фатален изход.

Очаква се смъртта на Садо да окаже за пореден път натиск върху решенията на властимащите в Япония и да помогне за справянето с огромния брой смъртни случаи в страната на технологичните чудеса...

Четете още: Жените за комфорт - сексуалните робини на японските войници