Автор
Woman.bg

Wow! Вижте героите от "Досиетата Х" 25 години по-късно!

През януари стартира 11-ият сезон на култовия сериал “Досиетата Х”. Агентите на ФБР Фокс Мълдър и Дейна Скъли продължават да търсят истината, която е “някъде там”. За Скъли обаче този сезон ще е последният - 49-годишната Джилиън Андерсън заяви, че на тези години вече не й приляга да преследва призраци. Освен това, както се оказа, тя е доста по-ниско платена от Дейвид Духовни. Последната капка беше фактът, че сценариите за 11-и сезон са написани почти само от мъже, което хич не се харесало на Андерсън.

Но знае ли човек какво ще стане? Създателите на проекта закриха сериала още през 2002 г., а ето че 13 години по-късно го изтупаха от праха.

Междувременно “Досиетата Х” ще отбележат една важна годишнина - четвърт век. Дебютният епизод излезе на екраните на 10 септември 1993 г. Нека видим как са се променяли героите на култовия сериал през този дълъг отрязък от време.

Фокс Мълдър (Дейвид Духовни)

Дейвид се включва в проекта на 33 години. Дотогава има зад гърба си епизодично участие в сериала "Туин Пийкс", както и главна роля в сериала и едноименния пълнометражен филм “Дневниците на червените обувки”. Навремето продуцентът Ранди Стоун вижда играта на Духовни на един кинофестивал, след което препоръчва актьора на създателя на "Досиетата х" Крис Картър. Сценаристът и продуцент на проекта не е особено впечатлен от външния вид на Дейвид - имал много стандартно лице. Но когато вижда актьорската му игра на екрана, разбира, че трябва да го наеме. И това решение се оказва правилно.

Дейвид изкарва седем сезона в сериала, след което напуска проекта. Но не окончателно - Фокс Мълдър се появява понякога в отделни епизоди.

През 2007 г. Дейвид се включва в продукцията "Секс до дупка", където играе писателя любовчия Ханк Муди. За тази си роля получава "Златен глобус" в категория най-добър актьор в комедиен сериал. Впрочем, съдбата на Дейвид е много подобна на живота на героя му Ханк. Духовни е женен, но след 11 години брак се разделя с жена си, признавайки, че страда от хиперсексуалност. Двамата пробват да се съберат отново, но през 2014 г. се разделят окончателно.



Дейна Скъли (Джилиън Андерсън)

Андерсън е същинско въплъщение на американската мечта. Пристигайки на 22 години в Ню Йорк, тя започва работа като сервитьорка. Паралелно играе в театъра и дори получава престижна театрална награда. После се премества в Лос Анджелис, където започва да се явява на кастинги за кинопродукции. Година по-късно я канят в "Досиетата Х". Благодарение на тази роля Джилиън става един от секссимволите на Холивуд и украсява рафтовете в хола си със статуетки "Еми", "Златен глобус" и други престижни награди.

Благодарение на сериала Джилиън среща и първия си съпруг - асистент-художника Клайд Клотц. Плод на този брак е дъщеря им Пайпър, чийто кръстник е Крис Картър. Три години след като рожбата им се появява на бял свят обаче двамата се разделят. После Джилиън се омъва за режисьора Джулиън Озейн, като този брак продължава едва 16 месеца. Двете си други деца Андерсън ражда от партньора си, с когото не са женени, но живеят заедно 6 години.