Автор
Woman.bg

Венета Стоилова: За да сме щастливи, трябва да умеем да виждаме щастието

Напоследък усмихнатите и положителни личности са все по-голяма рядкост, затова днес решихме да ви срещнем с един такъв изчезващ екземпляр. Певица, изключителен HR и специалист по хипноза, Венета Стоилова отговори искрено на всичките ни въпроси:

-Здравей Венета! За теб казват, че си от онези вдъхновяващи жени, около които се носи една особена енергия - каква е твоята тайна за щастие?
-О, благодаря! Надявам се да е така!
Щастието е много относително понятие, но вярвам, че щастлив е човек, когато има верни приятели, обича искрено и е обичан, практикува работа, която го зарежда и вдъхновява, има добро здраве и семейство, което му дава топлина. Това според мен е основната формула, но всеки си има и някакво допълнение към нея, което я прави уникална и валидна само за него. Например за мен това допълнение е постигането на вътрешния покой – състояние, в което мисълта, душата и тялото ми са в унисон. Тогава, в комбинация с всичко изброено дотук, се чувствам изключително силна, цяла и заредена с енергия. Опитвам се да поддържам висока ментална и емоционална вибрация, не си губя времето с деградивни дейности или негативни емоции и ги държа настрана, ако има такива около мен. Вместо това мисля как да създам нещо или да съм полезна на някого.
Щастието може да се постине чрез свободно изразяване на себе си, искреност в общуването, разрешаване на проблемите в момента на възникването им, поемане на лична отговорност за събитията в живота, забелязване на красивото около нас, ценене на живота, повече фокус върху развиването на личностния потенциал, отколкото на материалното обкръжение, борба с негативните настроения, вслушване в интуицията, отдаване на любов и грижа към околните, чувство за хумор, спорт.
За да сме щастливи, трябва да умеем да виждаме щастието във всичко около нас!


-Смяташ ли, че музиката може да излекува душата?
-Твърдо съм убедена, че музиката може да влияе благотворно на душата. В психотерапията има метод за лечение с музика, който има много успешно подпомага лечението на психичните разстройства. Има и направления в науката, които изследват подробно как действа музиката на целия организъм и фактите са повече от интересни. Всеки тон си има честота на вибрация, която влияе на тялото и душата. Също така, всички сме чували и за влиянието на музиката върху кристалната решетка на водата, а от там на тялото и съответно на психическото състояние. Само слушането на музика няма да ни реши проблемите, но със сигурност ще помогне за справянето с тях.


-Защо външният ни вид е толкова важен? Задавам ти този въпрос, защото знам, че си един от най-добрите HR- и у нас и със сигурност имаш какво да посъветваш момичетата, които искат да постигнат успех в кариерата си.
-Външният вид е много важен, но не трябва да е определящ за крайното мнение. Когато видим непознат, първото впечатление, което се създава у нас е от външния му вид. На база на него се формират и първите ни допускания за човека, които могат да останат постоянна оценка, ако не съберем допълнителна информация за него. Затова на интервю за работа е много важно външният вид на кандидата да отговаря на профила на длъжността, за която кандидатства.
Съветите за успех в кариерата са силно свързани с конкретната длъжност, към която се стреми човек, но бих могла да дам няколко общи препоръки специално за дамите:
* изолирайте личните емоциите в работата, тъй като те могат да ви попречат да оцените правилно ситуацията и това да доведе до взимане на грешно решение
не приемайте лично критиките – вместо това ги използвайте за вашето усъвършенстване;
* бъдете ориентирани към резултата, като спазвате сроковете и държите на качественото изпълнение на задачите;
* бъдете винаги навреме за срещи, а по време на разговора се стремете да се изразявате кратко и по темата;
* използвайте силата на въображението си и предлагайте креативни проекти на бизнеса като включвате в тях решения за оптимизиране на разходите;
* доверявайте се на женската си интуиция, за да предвидите рисковите ситуции в бизнеса;
* не губете енергия в истерични словестни схватки, това ще задълбочи конфликта. При спорове овладейте емоциите, изслушайте внимателно отсрещната страна, представете рационално вашата гледна точка и използвайте мек подход, за да убедите събеседника си;
* усмихвайте се – усмивката озарява вашето излъчване и стопява напрежението.
-Занимаваш се и с хипнотерапия - как започна всичко, защо реши да посветиш времето си на тази практика?
-Бях на 15 години, когато ми попадна първата книга за хипнозата. Силно ме впечатли теорията за силата на подсъзнанието и начина да се използва не само за лечение, но и за личностно усъвършенстване. Оттогава не спирах да чета литература по тази тема и когато завърших магистратурата си по Психология, реших да специализирам Хипнотерапия. Когато започнах да практикувам бях изумена от бързия резултат на тази терапия – клиенти с паническо разстройство се оздравяваха до петия сеанс без да приемат каквито и да било медикаменти през този период. За сравнение само ще отбележа, че метода на психоанализа може да отнеме години, а това води и до по-висок разход, който клиента трябва да отдели за лечението си. Хипнотерапията е бързо и практично решение за повечето психически неразположения, също така може да бъде използвано за обща релаксация и вътрешно хармонизиране.
-Кои са най-интересните случаи, с които си се сблъсквала по време на твои сеанси?
-Всички случаи са много интересни, но не бих могла да навлизам в детайли поради конфидециалността, която гарантирам на моите клиенти. Но мога да споделя за силните моменти, които съм наблюдавала след сесия - искрящи от радост очи пълни с живот, широка усмивка изгряла на лицето, искрена радост и ентусиазъм от новото начало, което хората виждат за себе си.
-Все пак не си изоставила и амплоато си на музикант. Какво ново да очакваме от теб в бъдеще?
-Да, това е едно страхотно хоби, което сега реализирам в нещо, за което дълго съм мечтала. Изключително зареждащо е да творя и да работя с хора, които са специалисти в тази сфера. В момента сме се ангажирали със създаването на първи самостоятелен албум и предстои създаването на още песни, които са обединени от темата за любовта и сродните души. На 17-ти септември ще бъде премиерата на новата ми песен „Вечна любов“ и видеото към нея.
-И един последен въпрос - ако можеш да избираш, кое би предпочела - пеперуди в стомаха или чифт страхотни нови обувки?
-Обичам красивите обувки, но предпочитам пеперудите на приятните емоции.

Песента на Венета Стоилова „Истински ли си“ може да видите Т У К