Автор
Woman.bg

Тя се отказа от кариерата на модел, за да бъде Моника от "Приятели"!

Днес 54-ия си рожден ден празнува чаровната Кортни Кокс, позната на публиката като Моника Гелър от "Приятели".

Малки и големи асоциират красивата актриса с нейното телевизионно превъплъщение в сериала, но има ли прилики между измисления и реалния персонаж?

И двете са забавни и умни, но за разлика от Моника Кортни е едно от популярните момичета в училище. Една от мажоретките и част от тенис отбора, Кокс е обичана и уважавана от връстниците си. След като завършва средното си образование, тя заминава за Вашингтон да учи вътрешен дизайн и архитектура.

Само след година обаче напуска университета и се мести в Ню Йорк, за да стане модел. Нейната красота и изящество са бързо забелязани в "Голямата ябълка" и тя подписва договор с престижната агенция за модели "Форд".

Започва да се появява на кориците на тийнсписания, както и в реклами на Maybeline и Noxema. Въпреки успеха обаче осъзнава, че мечтата й е да стане актриса.

Първият й голям пробив в тази насока е участие във видеоклипа към песента на Брус Спрингстийн – "Dancing in the Dark", който е дело на известния американски режисьор Браян Де Палма.

Като актриса се е снимала в повече от 30 филма и телевизионни сериали, включително всички части на "Писък" и ситкома "Агнешко".

Най-популярното й превъплъщение обаче си остава на Моника Гелър от "Приятели".



А знаете ли, че...

* Кортни Кокс всъщност е по-голяма от Дейвид Шуимър, въпреки че играе по-малката му сестра.

* Подобно на Моника и Чандлър, Кортни Кокс и съпругът й също имат дълго време репродуктивни проблеми. В реалния живот обаче тя успява да забременее и ражда през 2004 г. момиче, което кръщава Коко.

* Кортни Кокс е единствената актриса, която не получава награда "Еми" за участието си в сериала.

* В последния епизод на "Приятели", в който Моника и Чандлър осиновяват две близначета поради невъзможността да имат собствени деца, Кортни е бременна с дъщеричката си Коко. За да прикрие това, тя е с широки дрехи и носи дълъг шал, който скрива корема й през цялото време.

* Дженифър Анистън се явява на кастинг за ролята на Моника Гелър, но според продуцентите Кортни Кокс ще се справи по-добре с образа и в крайна сметка той е поверен на нея.



Кортни Кокс и Дженифър Анистън се сближават на снимачната площадка на "Приятели" и постепенно приятелството им от малкия екран се премества и в живота. Двете са не просто добри дружки, а силна подкрепа една за друга. Дженифър Анистън дори е кръстница на дъщерята на Кортни.

"Без да издавам много от личния си живот, ще кажа, че Кортни е с мен в добро и зло. Тя никога няма да те упрекне, но винаги ще ти каже истината. Освен това е до болка лоялна и любяща", признава Анистън.