Автор
Woman.bg

Тя пренаписа историята: Първата дама с ампутиран крайник на страниците на Sports Illustrated

Днес обръщаме поглед към параолимпийката Брена Хъкаби, която появявайки се на страниците на списание Sports Illustrated смело пренаписа модната история.

Сноубордиската, която ще вземе участие в предстоящите параолимпийки игри в Пьонгчанг, е първата дама с ампутиран крайник, позираща за известното издание.

22-годишната Брена признава, че се е страхувала да застане пред камерата за фотосесия за списанието, защото е знаела, че е натоварена с огромна отговорност – да представи по най-точния начин силата на дамите с увреждания. Младата спортистка също така допълва, че е получила силна подкрепа и одобрение, след излизането на броя с нейно участие и признава, че не е очаквала толкова положително отношение.

"Знаех, че ще има хора, които ще оценят решението ми да заснема тази фотосесия, но предполагах, че ще има и известна критика, искрена е Хъкаби. Но нямаше как да не поема този риск, защото истината е, че ако аз бях видяла фотосесия с жена с някакъв вид инвалидност, това щеше да ми вдъхне много сили и кураж по време на възстановяването ми от рак."

View post on Instagram
 

През 2010 година Хъкаби е диагностицирана с остеосаркома – вид рак на костите. Поради усложнения по време на лечението, десният крак на момичето, което към онзи момент е първа година в гимназията, е ампутиран. Съвсем естествено това силно повлиява емоционалното и психическото състояние на Брена.

За да преодолее този мъчителен период и да се съхрани духом, тя се заобикаля само от положителни хора и започва да посещава фитнес залата. Това е не само част от рехабилитацията , но и занимание, което помага да излезе от бездната на отчаянието, както разкрива сама.

"Спортът много ми помогна. Но за да си възвърна психическото равновесие и да се почувствам отново нормална допринесе и фактът, че имах гадже. Започнах да излизам с едно от най-популярните момчета в училище. Той беше капитан на футболния отбор и това, че имах човек до себе си, който ме харесва, ме накара да се почувам отново популярна. Помогна ми да започна да градя увереност в себе си, във външността си, в качествата си като личност."

View post on Instagram
 


"Годеникът ми изигра огромна роля в живота ми и в трансформацията ми. Той бе първият човек, пред когото махнах протезата си. Като партньор той бе не само подкрепящ, но и изключително заинтересован от случващото се в главата ми, в сърцето ми, от това, което съм преживяла. Той ми помогна напълно да изляза от черупката си и да се почувствам комфортно в кожата си.

Раждането на дъщеря ми също ми помогна да обикна тялото си, такова каквото е, и да го оценя още по-силно."



"Съветът ми към всички дами с ампутиран крайник е да не забравят кои точно са те. Трябва да осъзнаете, че няма непреодолими обстоятелства. Вие сте повече от просто едно тяло, то е инструмент, силата и същността ви се крият във вашия дух."