Тя изгуби сина си, защото седна зад волана в Саудитска Арабия

08 юли 2017 | 18:27
видяна 61378
коментари 5
Снимки: "Дейли мейл"

Какво трябва да понесе една жена, която се опълчи на закона и се качи зад волана в Саудитска Арабия? На този въпрос отговаря Манал аш-Шариф, която преди няколко години пое риска да кара кола в единствената държава в света, която забранява шофирането на нежния пол.
През май 2011 г. тя се качва на автомобила в гр. Хобар, заснема видео, след което го пуска в YouTubе. Видеото събира 700 000 гледания за 24 часа, а проблемите за Манал тепърва започват. Нейният протест и решимостта й да привлече вниманието на световната общественост към проблемите на жените в Саудитска Арабия имат цена и носят своите последствия. Тя престоява в ареста цели 9 дни заради своето своеволие и изгубва попечителството над сина си.
Семейството й започва да получава смъртни заплахи, а тя е обвинена, че развращава мюсюлманите.

„Изгубих сина си, работата си и дома си, но трябваше да приема последствията, иначе ние жените просто няма да се движим напред. Просто бях уморена от това да приемам тези абсурдни правила, исках да докажа, че има и друга гледна точка“, разказва Манал със съкрушено сърце. Тя споделя още, че хората са я смятали за луда и са препоръчвали да бъде затворена в клиника за душевно болни.
Днес Манал живее в Австралия с втория си съпруг и 2-годишния си втори син, който никога не е виждал вече 11-годишния си брат Абуди. Наскоро тя публикува мемоарите си „Да се осмелиш да шофираш“, в които пише: „Гордея се с моето лице. Няма да го покривам. Ако ви притеснява, не ме гледайте. Ако сте изкушени само от това, че го поглеждате, това е ваш проблем. Не може да ме накажете, защото не може да се контролирате. “ Най-голямото вдъхновение за книгата е синът, който тя губи. Тя го посещава от време на време, но сърцето й е разбито, защото двете й деца не растат заедно.

Още по темата

Коментари

5
  09 юли 2017 | 23:25 отговор
 

Да беше избягала със сина си вместо да снима клипчета за интернет.

 
4 КУЧЕ
  09 юли 2017 | 18:02 отговор
 

Е Й ТЪПА КВО Е СПЕЧЕЛИ И КАКВО Е ЗАГУБИЛА ТЪПА КУР..А КАТО ВСИЧКИ КАТО НЕЯ

 
3 антиараб
  09 юли 2017 | 14:38 отговор
 

ми тая мърша не само синът си ами и нея да бяха затрили с камъни както издевателстват над тях арабските курви

 
 
аз
09 юли 2017 | 16:07

Малоумен резняк.....камъните са за по твоята извратена тиква....ако имаше глава щеше и да имаш възможност да мислиш.. Ма къдети....тиква акъл НЕМА

 
аз
09 юли 2017 | 16:07

Малоумен резняк.....камъните са за по твоята извратена тиква....ако имаше глава щеше и да имаш възможност да мислиш.. Ма къдети....тиква акъл НЕМА

2 Иво
  09 юли 2017 | 14:27 отговор
 

Най противна религия е тва, ако нямаше толкова много загубени последователи до сега да я бяха забранили със закон.

 
1 Иво
  09 юли 2017 | 14:15 отговор
 

Най противна религия е тва, ако нямаше толкова много загубени последователи до сега да я бяха забранили със закон.

 

Добави Коментар

Най-четени