Лесли Хорнби, известна като Туиги – първият супермодел в света, който наложи нов поглед върху модата, днес празнува 72-ия си рожден ден.

Крехката чаровница е родена в Лондон през 1949 г. и само 16 години по-късно тя започва кариерата си на модел, когато става рекламно лице на салона за красота на местен фризьор. Болезнено тънката й фигура, огромните й очи и късата момчешка прическа придават характерност на вида й и не след дълго тя се превръща в истинска модна сензация. Тя разрушава общоприетите норми за красота и сексапил, заради което десетилетия след първата й поява пред света всички я обожаваме. Тя е от онези личности, които не робуват на модата, а я създават. Но Туиги, освен добър пример за стил и вкус, оказва негативно влияние върху жените и по-специално върху моделите. Ако до тогава фотографите и дизайнерите са търсели красиви дами с женствени извивки и по-пищни тела, то от този момент нататък болезнено слабите тела се налагат и се превръщат в критерий за успешна кариера в модния бизнес. Поради този факт анорексията става все по-често срещано явление след появата на Туиги.



През 1966 г. фотографът Бери Лейтган я снима за изданието „Дейли Експрес“ и тази публикация я прави световно известна - тя става лице на 1966 г. и модна икона. Скоро след успешното начало Туиги се снима за най-големите списания в модата като „Вог“ и „Ел“. Само година по-късно младото момиче с неповторим чар и харизма пристига в Ню Йорк, за да представи първата си модна колекция. Тя се превръща в идол на дамите и в САЩ. По това време Туиги е едва на 18 г., а светът вече я обожава и й подражава. И въпреки че е на върха на славата си, в началото на 70-те моделът решава да се оттегли от фотографските обективи и модния подиум и да се отдаде на другата си страст – киното. Първият филм, в който участва, е мюзикълът „The Boy Friend”, за него получава „Златен глобус“. Следват роли в още няколко големи продукции, сред които: „Младият Чарли Чаплин“, „Блус Брадърс“, „Малката кибритопродавачка“ и други.

Не след дълго Туиги започва и музикална кариера. Тя издава първия си албум през 1971 г. Става популярна и като водеща в началото на 90-те, когато стартира шоуто й „Хората на Туиги“. В началото на новия век тя става жури и в легендарното шоу на Тайра Банкс „Следващият топ модел на Америка“. През 2005 г. Туиги става модно лице на модния бранд Marks&Spencer, към който тя има собствена колекция.



Туиги се е омъжвала два пъти. Първият път - за актьора Майкъл Уитни, с когото се запознава на снимачната площадка. Двамата се радват на любовта си до края на живота на Майкъл, от когото има една дъщеря, Карли. След смъртта на съпруга си Туиги се влюбва и сключва брак с друг актьор – Лейт Уолсън. Двамата изричат заветното „Да“ през 1988 г. и са заедно до днес.

За да уважим празника на любимата ни Туиги, днес ще ви споделим няколко нейни цитата:





„Винаги съм била много слаба, но това е заради гените ми. Винаги съм си хапвала обилно.“

„Всички имаме недостатъци, които не харесваме. Но не е необходимо да сме твърде слаби, за да изглеждаме добре.“

„Да, черното ни прави да изглеждаме по-слаби, но не ни подмладява. Подходящият нюанс червено може да накара всяка жена да изглежда слаба.“

„Харесвам по-едрите модели и мисля, че трябва да има повече като тях, но това няма как да се случи. Просто дизайнерите обичат да правят тоалети за слаби момичета.“

"Мразех начина, по който изглеждах в началото и мислех, че всички са луди, за да ме харесват."

Четете още:
Сутиенът-верният ни приятел, който е съществувал още в Древна Гърция