„Животът ми можеше да е и по-хубав“ – много хора си го мислят достатъчно често, но това не ги тласка към действие. А пътят към по-доброто бъдеще може да започне още сега. За начало можете например да анализирате речниковия си запас.

Спомнете си какви думи с негативна окраска употребявате най-често. Тези думи не само имат дълбоко значение, но и имат силата да привличат негативната енергия. По този начин ограничават вашите възможности и забавят динамиката ви на развитие. Защо става така? Защото мислите се превръщат в думи, думите – в действия, действията – в навици, навиците – в характер, а характерът – в съдба.

Освен това негативните думи влияят зле на живота ви – понижават мотивацията, превръщат се в негативен опит, постепенно променят мирогледа и дори се отразяват на физическото ви състояние, довеждайки до отслабен имунитет, стрес и депресия. Излиза, че някакви си безобидни на пръв поглед думички са истинските „крале“ на житейските драми.

Всеки човек има много такива думи в лексикона си. Ние обаче ще се постараем да разгледаме подробно само десет, които се употребяват най-често. При това имаме и още един полезен съвет за вас – вземете лист хартия и запишете на него негативните думи, които използвате най-често, които ви съпътстват в живота. Прегледайте ги много внимателно, помислете над смисъла им и се постарайте да ги заместите с позитивни изрази.

1. Лош

Тази характеристика за друг човек или за себе си има огромна разрушителна сила – тя наранява! Предците ни са се старали да не произнасят тази дума, тъй като смятали, че по този начин обиждат както своя, така и чуждия ангел-пазител. Ако поради някаква причина някой се е изпускал да я каже, веднага е плюел през лявото си рамо, за да пропъди бедите и нещастията. Затова не бива да казвате на някого, че е лош, особено пък на деца.

Съберете се с приятели и пробвайте да си направите един експеримент. Застанете изправени и разтворете ръце. Помолете един от приятелите ви да ви каже, че сте лош човек и друг – да се опита да бутне надолу ръцете ви. Ще видите, че дори ако много се стараете да ги задържите високо, той лесно ще ги свали. После вдигнете пак ръце. Нека този път ви кажат, че сте добър човек. Ще забележите, че сега трудно ще спуснат ръцете ви. Тялото реагира на команди да защитава или не. „Лош“ – няма защита, няма сила. „Добър“ – енергетиката на информационното поле се засилва, защитата също.

2. Не мога

Това е един от най-ограничаващите изрази. Щом го допуснете в лексикона си, щом го чуете от други хора повече от три пъти, започвате да приемате чуждия модел на поведение, а с него и чуждата съдба. Произнасяйки „не мога“, вие сякаш спускате бариера пред себе си и губите възможност за действие.

Несъзнателно започвате да правите всичко възможно, за да постигате неуспех навсякъде. Произнасяйки този израз, вие променяте представата си за по-нататъшното си развитие към успеха, а затова променяте и планирания резултат от действията си.

3. Уморих се

Никога и при никакви обстоятелства не го казвайте. Колкото по-често споменете този израз, толкова по-малко енергия ще имате. „Уморих се“ действа като енергиен удар с невидим бич. В съзнанието ви прозвучава команда „край“, която ви нашепва, че няма за къде да бързате, всичко е обречено, безизходно, невъзможно. Толкова деструктивно и депресиращо действа това простичко „уморих се“.

Каквото и да се случва, старайте се да отбягвате този израз, защото той има ключово въздействие върху човешкото съзнание. Пробвайте да го повторите няколко пъти и в ума ви ще изникне образа на човек с депресивно отпуснати ръце, вие самите също ще заемете подобна поза. И това е естествено – всеки от нас е виждал поне веднъж уморен човек.

Ако казвате често „Уморих се“, може да си докарате безсъние, тъй като подсъзнанието получава команда да търси в организма резерви за действие. Без да се усетите, започвате да се напрягате и ядосвате без причина. Когато се почувствате уморени, опитайте се да използвате друг израз – например „добре поработих“, „доста работа свърших“, „сладко ще си почина“. Само тогава съдбата ще ви поднесе приятни изненади.



4. По дяволите!

Опасно е да се споменават напразно и още повече да се призовават нечисти сили. Повярвайте ни, те ще ви накарат да си платите скъпо за това. Предците ни са били много внимателни в това отношение. Старателно са отбягвали думите „дявол“ и „демон“. Смятало се, че ако ги споменете, значи ги призовавате. Ако пък този израз постоянно присъства в речта ви, в енергийното ви поле ще се появи сигнал за принадлежност към тъмните сили, което след време може да привлече уроки.

Езотериците и църковните представители са забелязали от опит, че хората, споменаващи дявола в ежедневието, веднага привличат тъмните сили и изпадат в неспокойни или безпомощни ситуации. Дори снимката на аурата на човек започва да изглежда като тъмнокафяво петно, след като той спомене дявола няколко пъти.

5. Никога

Всички знаем поговорката „Никога не казвай никога“. Замислете се обаче колко голям ограничаващ потенциал има тази дума за развитието на живота ви. „Никога“ значи никъде, при никакви обстоятелства.

Колкото и позитивно да я произнасяте, например ако кажете „бодър съм, както никога“, съдбата ви пак ще приеме думите ви като предизвикателство. Древните индианци са казвали „Не произнасяй нито в гняв, нито в отчаяние, нито в радост думата „никога“. Съдбата стои на прага ти и веднага ти дава това, от което току-що си се отрекъл“.

Произнасяйки тази дума, вие несъзнателно включвате страх от нещо и изключвате противодействието срещу негатива. Външните обстоятелства приемат предизвикателството ви и около вас започват да се случват различни неприятни и провокационни събития. Затова е важно да внимавате с думата „никога“. Произнасяйки я, вие започвате спор с Твореца. А за него всичко и винаги е възможно.

6. Глупак, глупачка

Въпреки че у нас и не само тази дума от векове се ползва за какво ли не, трябва да я избягвате. Значението ѝ крие не само смисли като „глупав, безумен“, но и такива като „прост, непълноценен“. Ако често чувате тази дума в свой адрес, ще свикнете с нея и впоследствие ще придобиете увереност в собствената си непълноценност. Но и онзи, който я произнася, също разрушава себе си и проектира това понятие върху личността си. Самата дума „глупак“ се възприема като обидна и унижаваща достойнството на човека. Споменавайки я, започвате да се държите в разрез със социалните и поведенчески норми и оправдавате собственото си поведение на „глупак“.

7. Карък

Това е дума-клеймо, която трудно ще изкорените, ако именно с нея оценявате своите постижения в различните сфери на живота – от личната до професионалната. Тази дума застава като преграда на пътя ви, защото констатацията на факта, че съдбата ви е обърнала гръб и в живота ви няма щастие и късмет, свежда всичките ви усилия до неверие, че реализацията на плановете ви и щастието като цяло изобщо са възможни.

8. Безнадеждно!


Хората често казват „Надеждата умира последна“. Затова тази дума, натоварена със силни емоции, отрича дори и най-малката надежда и оставя човека без този верен спътник. Учените са доказали, че тя влияе на зрението и слуха. Човек, когото известно време са наричали „безнадежден“ или „карък“ сякаш дава доброволно на тялото си команда да не вижда и да не чува онези, които изричат тези думи. И в следствие на това спира да вижда и чува целия свят, с всичките му приятни изненади.

9. Депресия

Душевен дискомфорт и тревога, тъга и униние – това е превзелата живота ви депресия. И ако произнасяте тази дума път след път, размишлявайки или разказвайки за живота си, ще се вкарвате още по-дълбоко в това състояние и ще заклеймите съдбата си с негативен знак. Както знаете, депресията е предвестник на много заболявания.

10. Проклятие! Проклето да е!

Тази изключително силна дума често може да се чуе в най-различни ситуации, например когато стоите в задръстване или нещо не се получава, предизвиквайки раздразнението ви.

Още по-опасно е да проклинате други хора. В момента, в който произнесете тези думи, активирате ужасно силна негативна програма. Човек сякаш проклина сам себе си, обричайки се на болести, трагедии, нещастия и липса на любов. Колкото и да сте ядосани на някого, не го кълнете. Тази енергийна „бомба“ може да лиши от щастие няколко поколения, родени от прокълнат човек. Страда и проклинащият. Произнесете ли тази страшна дума, бъдете готови и вашият живот да се промени към по-лошо.