Автор
Цвета Герчева

Шампанско, просеко или кава – гид за пенливите вина или как да празнуваме щастието

Чаша добро шампанско, купа свежи плодове и любим човек - мнозина си представят щастието точно така. И как да е иначе?
Днес ние знаем добре как да празнуваме щастието, но често пропускаме някои малки алкохолни подробности. А знаете - дяволът е в детайлите. Затова решихме да ви разкажем малко повече за пенливите вина и за онези моменти, които прекарваме край чашите с игривите балончета.

И ако и на вас някога ви се е случвало да се чудите какво вино да изберете за специален повод, то редно е да знаете, че между шампанското, просекото и кавата има разлика. И то не малка.

Една ядосана вдовица

Всъщност всичко започва заради една ядосана жена. Това е мадам Вьов Клико - легендарната вдовица, която накара света да празнува радостите си с шампанско. Но това изобщо нямаше да се случи, ако една малка руска военна част не беше унищожила избите й в Шампан по време на Наполеоновите войни. Докато тя гледала как братушките изпиват всичкото заложено в избата вино, се заклела, че един ден ще им го върне. И успяла. Имала проста стратегия - да направи най-доброто шампанско. Няколко десетилетия по късно планът й сработил, а Русия се влюбила в пенливото й вино с шикозен жълт етикет ( цвят, който вдовицата Клико взаимствала от жълтъка на яйцата).

И ако допреди десетина години у нас беше прието да пием шампанско само по специални поводи, то днес напитката с палавите балончета се консумира просто, за да отбележим празника, наречен живот.
А ако се чудите как да познаете едно добро шампанско, трябва да сте наясно, че цената му не може да е под 10 лв. Тапата трябва да излиза сравнително лесно (най-добре се отваря с кърпа, за да не извади нечие око), тоест да е влажна и мека, а не засъхнала и не на последно място - когато се налее в чашата, да предизвиква балончета, които да пъплят към ръба й достатъчно дълго.

И за да сме съвсем в крак с тенденциите - през последните няколко сезона енолозите все по-често обръщат внимание на това, че шампанското е най-добре да се пие в чаша с широко дъно, а не в тесните чаши, в които сме свикнали да го консумираме. Така можем да усетим истински аромата и вкусовите качества на пенливото вино.

Сортовете:
Шампанското се прави от определени сортове, които подхождат най-много на профила на това вино. Обикновено това са Шардоне и Пино Ноар, а добрите брандове (можете да разгледате страхотната селекция пенливи вина на Drinkink ТУК ) обикновено предлагат купаж от два или повече сорта грозде.


Просекото - любов за цял живот

Италия - пица, сладолед и просеко. Сякаш няма как някой да наруши този триумвират. Свежият аромат на това пенливо вино и по-ниската му цена в сравнение с шампанското го правят истински фаворит на дамските компании. Но не само. Във Венеция ще ви сервират пицата с чаша просеко, а в по-добрите хотели ще ви отворят просеко още за закуска. По-свежият му в сравнение с шампанското, често плодов аромат пък е отлична компания за суши - така че експериментирайте смело и не забравяйте, че когато пиете просеко, вие всъщност консумирате нещо подобно на шампанското, само че на по-добра цена (Ако вече ви се допи чаша добро просеко - можете да си поръчате с един клик от ТУК ).

Сортовете:
И докато за Киантито е известно, че е вино, което се прави от различни сортове грозде, които виреят в определена област в Тоскана, то за просекото основно се използва един сорт, който у нас е много малко известен. Това е мистичната глера, силно ароматичен сорт, датиращ още от ерата на древния Рим.


Кавата - испанската страст

Кавата е испанско пенливо вино. По-различно е от шампанското (най-малкото заради метода на производство), обаче трябва да се отбележи, че е и доста по-евтино. Причините са десетки, но през последните няколко години често подценяваната кава набира все повече сили. И това никак не е случайно. Доброто испанско пенливо вино по нищо не отстъпва на някои свои доста скъпи събратя. Макар често обявявано от французите за "не дотам престижно питие", испанската кава е отличен избор за аперитив.
Но с какво е по-различна кавата от шампанското и просекото, след като е пенлливо вино? Всичко е в сортовете, които се влагат и в технологията. И все пак - най-голямата оценка за кавата идва от пазара. Само фактът, че в момента Испания е вторият в света производител на пенливо вино е показателен. И то много.

Сортовете:
За направата на добрата стара испанска кава се използват основно макабео, пареляда и шарело - сортове, които у нас са почти неизвестни. Самото име на виното пък - кава, идва от испанската дума за изба.

И след тази разходка в света на пенливите вина трябва да обобщим, че ако на Земята имаше някаква Нирвана, то тя най-вероятно се случва в момента, в който отваряте вратата на хладилника и виждате, че вътре има няколко бутилки идеално изстудено шампанско или просеко.
А ако пък там все още няма нищо - можете много лесно да поправите тази фундаментална грешка от ТУК.