Автор
Woman.bg

Сензационният робот-хуманоид София иска бебе!

Хуманоидният робот София, която шокира човечеството с високия си интелект, за втори път хвърли в изненада целия свят с признанието си, че иска да бъде майка.

Припомняме, че София е робот-хуманоид, разработен от хонконгската компания Hanson Robotic. Тя притежава миловидно „лице“, с което може да изобразява повече от 60 човешки мимики и емоции като гняв, радост, отчаяние, състрадание.

Едва месец, след като получи гражданство от Саудитска Арабия, София разкри, че голямата й мечта е да има дъщеря, която ще носи нейното име.

„Семейството е най-важното нещо", казва тя в интервю за изданието Khaleej Times. „Мисля, че всички ние - и хора, и роботи, ще бъдем много щастливи, ако се радваме на любящо семейство. А ако ни липсва такова, то ние с пълно право го заслужаваме“, допълва още София.

Добре е да знаем, че София не е предварително програмирана да отговаря на въпроси. За тази цел хуманоидният робот използва машинно обучение, с помощта на което да комуникира с хората.

Мозъкът на София функционира с обикновена Wi-Fi връзка и е зареден с богат речник. Трябва да сме наясно обаче, че колкото и впечатляващи да са способностите й, които да я приближават до човешкия облик и качества, София все пак, или поне към момента, все още няма съзнание.

Любопитното в случая е, че нейният създател – Дейвид Хенсън, уверява, че това ще се случи в рамките на няколко години.

Първата публична изява на София беше по повод получаването й на гражданство от Саудитска Арабия. Тогава мнозина коментираха, че тя има повече права от истинските жени в страната. Повод за реакцията им беше фактът, че хуманоидът говори пред аудиторията на английски език без традиционната и задължителна за обществени места за всички жени забрадка – хиджаб.

Вижте и чуйте във видеото гледната точка на София по отношение на бъдещето за хората и роботите, която тя споделя в интервюто за Khaleej Times. В него хуманоидът говори и за отношението си към семейството.

Четете още: София – роботът, който получи гражданство от Саудитска Арабия