Автор
Woman.bg

Само тази нощ: Водата започва да чува и да сбъдва желания

Следващите три дни са много специални в календара на българите и носят името "Водици".

Празникът води началото си от древни времена, още преди Христа, и е свързан с вярването на старите българи, че водата има силата да "помни".

Нашият народ смятал, че на границата между земния и отвъдния свят тече Реката на живота. Мястото, където душата се “измива” за последно, “съблича” тялото си и пречистена поема по Пътя към Бога си. Знаели са, че Водата пречиства, лекува и помни.

Любопитното е, че през последните десетилетия учени започнаха да изследват водата и доказаха чрез безспорни проучвания, че тя наистина има памет и променя структурата си, при това под влиянието дори на мисли и думи. Нещо, което българите са знаели още от древни времена ...

Празникът Водици се отбелязва в три дни:

Започва на 5-ти януари вечерта, когато в полунощ небето се разтваря и сам Бога застава на Портата и “изпълнява желание”.

Това е Нощта на Мълчаната вода: Изнася се съд с чиста вода, която цяла нощ “мълчи” под звездите. И всеки, който иска “сбъдване” в полунощ, до тази вода изрича най-голямото си и силно желание. Според древните вярвания водата и Бога го чуват и го „сбъдват”!

Ето и съветите за наричане на вода на Розмари Де Мео, автор на нашумялата книга "Стопанката на господ" и изследовател на старите български обичаи:

1. Не задълбавайте отново в правилното и неправилното, а мислете! Наречете водата си, както ви е на сърце. Помнете, че е невъзможно човек, викащ радостта си, да сбърка името й!

2. Наричането на вода е Магия. Не бъркайте Магията с вълшебствата от приказките. Като всяко знание Магията изисква воля, осъзнаване и упоритост. Няма смисъл да наричате водата веднъж. Ако наистина желаете същинска промяна, трябва да продължите да правите обреда си седмица, месец ако трябва. На ума и душата са им нужни време, за да си чуят думите, да ги подредят, да отрежат излишното, да извадят ясната и проста истина, да я пресучат и да я отпратят към сбъдване!

3. Състоянието на Луната винаги има значение. Този път по Водици тя намалява. Съветвам ви да наричате само, ако искате да се отървете от нещо. За другото, изчакайте месечината да започне да се пълни. Разбира се, ако този съвет не ви е по сърце, можете да го пренебрегнете.

4. Християнското Богоявление и Водици са два различни обреда. Първото е религиозен обред, второто - следствие на вековна памет и вяра.

5. Можете да наричате вода многократно през годината. Винаги, когато усетите потреба и воля за това. Съобразявайте се единствено с месечината и свободната си воля.

6. Помнете, че наричането не е намисляне. Направете от думите и гласа си стрела, която да изстреляте в Светлото.

6-ти януари е Мъжки водици. Млади мъже се хвърлят в реката за здраве и “мъжка сила”, а малките момченца до една година се изкъпват в студена вода, за да станат мъже. Хвърлянето на Кръста е много стар, предхристиянски обичай, който символизира връщането на Животворното начало на водата. За това на този ден водата лекува и заздравява и всеки иска да измие болест и грях с Живата вода.

7-ми януари е Женски водици. На този ден се къпят млади жени и малките момиченца до една година. Тъй като женската утроба носи Силата на сътворението, жените понасят котли с Жива вода от “къпаните” реки и ръсят с тях за здраве и Благоденствие. Жените са Водичарки, Совойници. В някои райони на този ден отново се гадае и предсказва за любов и зачеване.

На 7-ми януари свършват всички коледни празници и женското и мъжкото начало се обединяват от Водата и Сътворението. Започва сватбеният период.