В навечерието на 14 февруари – празникът на влюбените, малко са тези, които не искат да изненадат по незабравим начин своята половинка. Независимо дали сте заедно от няколко месеца или от 20 години, винаги е приятно да отпразнуваш любовта си по вълнуващ начин.

Може би ще се изненадате, но съществуват правила за поведение, свързани с добрите обноски и етикет при празнуването на Свети Валентин. Ако наистина искате празникът да остане незабравим за двете половинки от едно прекрасно цяло, специалистът по социален етикет Невена Басарова-Дичева препоръчва да следвате няколко съвета по добри обноски специално за Деня на влюбените.

Ако Вие сте „отговорникът“ по организацията на празничната вечер, изберете място за празнуване, което ще се хареса на вашия партньор и ще го впечатли. Ако имате различни предпочитания, например обичате шумни места, а половинката ви предпочита тихи и спокойни, може да я изненадате, като се съобразите с нея. Това е мил жест, който показва, че сте готов да пренебрегнете предпочитанията си, а тя да е доволна.

Не си позволявайте да закъснеете! Защото по този начин рискувате да развалите празничния дух на цялата вечер. На всеки се случва да закъснее, но точно за този празник би могло да се приеме като проява на неуважение и липса на джентълменско отношение. Така че е добре да предвидите обичайния празничен трафик и да сте навреме за срещата, при това спокоен и широка, искрена усмивка.

Изберете си подходящото празнично облекло. Добре е да изглеждате по-различно от всекидневието, но е важно и да не сте прекалено „нагласени“ и да се чувствате некомфортно. И все пак помнете – по-добре overdressed, отколкото underdressed.

Дами, ако кавалерът ви не е фен на строгите костюми, не е добра идея да залагате на рокля с гол гръб. Съобразете се, така че да сте в тон. Правилото е: дамата съобразява своя тоалет - по-официален или smart casual според облеклото на господина до нея.

Ако сте с обувки на ток, а мъжът с вас не е особено висок, за предпочитане е токчето да е по-ниско. А и нека си го кажем като жени – така ще е и по-удобно и можете в някой момент да се отдадете на танци.

Покажете специално отношение с дребен жест. Направете нещо различно, като например изключете звука на телефона си или го оставете настрани. Нека тази вечер да е само за Вас двамата, без вайбър, инстаграм и отбелязване с фейсбук. Запазете романтиката само за вас!

Гледайте любимия или любимата в очите, използвайте езика на тялото, за да покажете преливащата любов. Припомнете си весели случки от връзката или брака, посмейте се, покажете специално отношение в този романтичен ден. Все пак, не преигравайте, искреното и непоставено отношение е винаги предпочитаното.

Ако случайно сервитьорът се забави повече от допустимото или храната не е приготвена по ваш вкус, не си разваляйте вечерта с ругатни, негативно настроение и порицание за несполучливия избор на ресторант. Използвайте времето за приятни разговори и им се насладете.

И още нещо: изберете подарък, различен от тривиалните мечета, сърчица и червени балони! Бъдете оригинални: хубава книга с романтични разкази, поезия, колаж от Ваши снимки, билети за театър или концерт биха били истински впечатляващ подарък.

И накрая нещо, наистина много важно: ако сте женени с деца, непременно се погрижете да осигурите баба или леля, която да гледа малките докато сте навън, за да можете спокойно да се отдадете на емоцията необезпокоявани. И в никакъв случай не се изкушавайте да прекъснете романтиката "само за секунда" романтиката с изкушаващ телефон в ръка и с уж само един въпрос: "Изяде ли си детето вечерята? Спи ли вече? А пита ли за нас?"

Бъдете добри един към друг и се отнасяйте с добри обноски в любовта!

Автор: Невена Басарова – Дичева

Невена Басарова-Дичева е признат и обичан специалист по добри обноски, основател и управител на Първа Детска Академия за Добри Обноски, където деца, тийнейджъри и техните родители се обучават как подрастващите да се държат в обществото, как да спазват добрите маниери и правилата на общуване. Създава иновативната методика „Гъвкава дисциплина“, с помощта на която децата се възпитават в уважение към правилата и в същото време имат свободата и простора да се развиват. Сертифициран треньор е по емоционална интелигентност, участвала е в международни семинари за обучение по социален и бизнес етикет. Владее английски и италиански езици. Носител е на годишна награда на сп. Business Lady в категорията „Обучение и развитие“.