Автор
Woman.bg

Премиерът на Нова Зеландия, която пренаписва историята

Тя е Джасинда Ардърн, на 37 е и е една от най-изумителните дами в днешно време. Съвсем наскоро тя даде живот на първородната си дъщеря. Джасинда е министър-председател и е втората жена-премиер в историята, която ражда по време на мандат. Всъщност, тя планира служебни пътувания, срещи и ангажименти до деня, в който влиза в болницата. Дори провежда конферентни разговори в последната седмица от бременността си. Ардърн в момента е в 6-седмичен отпуск по майчинство, но самата тя споделя, че няма търпение да се върне към работните си задължения. И ще изпълни тези си намерения, а бащата ще поеме грижите за бебето. Малката наследница на семейството носи името Неве и има чудесен пример в лицето на майка си, която смело взима решения, нехарактерни за обикновената жена.



Джасинда е твърдо убедена, че е напълно възможно да бъдеш успешна в кариерата и майка за пример едновременно. Тя знае как да постигне перфектния баланс, а най-важното е да има вдъхновение, независимо дали е сама или обвързана. Ардърн е третата жена-премиер на Нова Зеландия – първата страна, дала право на глас на жените. Освен това, тя е най-младата жена лидер на островната държава.

Малко след като роди, Джасинда се изправи пред десетки журналисти, за да благодари на хората за подкрепата и обичта и да съобщи, че тя и бебето се чувстват добре. Наистина населението на Нова Зеландия очакваше с нетърпение новия си сънародник, а раждането му бе празник за всички. В чест на новороденото местният симфоничен оркестър изсвири „Приспивната песен“ на Брамс, а най-високата сграда на Окланд, кулата Скай Тауър, беше осветена в розово.

Важни политически фигури също поздравиха младата майка с тържествени писма. Сред тях бяха кралица Елизабет II и канадският министър-председател Джъстин Трюдо.

“Надявам се, че това, което се случи сега и е новост, да бъде част от прогреса, след време вече да не е изненадващо, а нещо обичайно“, сподели Джасинда относно факта, че тя е втората дама-премиер, която е родила по време на мандат.



„Много искам да създадем бъдеще за малките момчета и момичета и един ден те да могат да взимат решения и да отглеждат семействата си по най-добрия за тях начин. Мечтая те да могат да изградят кариера, правейки това, което им носи щастие.“, откровена е Ардърн.

Само няколко дни, след като тя роди, даде изявление в социалните мрежи чрез видео, в което сподели новостите около законите за новородените, които ще влязат в сила през 2020 г. Родителите на всяко дете, родено след 1-и юли тази година в Нова Зеландия, ще получават по 60 долара седмично през първата година. Семействата, които имат нисък доход, ще получават тази помощ, докато детето навърши 3-годишна възраст.

Четете още: "Просто кажи "Да!" се завръща, гответе се, младоженци!